Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Министър Ангелов: Няма да изложим на риск нито един член на избирателна комисия

Общество

Министър Ангелов: Няма да изложим на риск нито един член на избирателна комисия

Снимка:

Масовата ваксинация може да започне от края на февруари, посочи здравният министър

Мерките за провеждането на изборите са готови, днес ще бъдат разгледани и обсъдени. Няма да изложим на риск нито един член на избирателна комисия. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на традиционния брифинг на НОЩ в Министерски съвет.

„Изборите наистина идват. Вярно е, че някои мои решения и заповеди не са много популярни сред българското общество. Фокусът на всичко, което правим, е да държим тази пандемия на каишка. Това е нашата основна цел – животът и здравето на хората. Мерките, които правим в Министерство на здравеопазването, наистина работят. Днес ще разгледаме мерките за изборите. Имаме няколко насоки. Първата е животът и здравето на всеки член на СИК. Ще се осигурят лични предпазни средства, поне по 2 такива маски, дезинфектанти, машини за филтриране на въздуха в изборните секции. Всеки който изрази желание, ще бъде ваксиниран. Около 70 000 души са в СИК, усилията ни ще бъдат насочени основно към мобилните секциионни избирателни комисии, които ще влизат в контакт с лица, български граждани, които са поставени в изолация и в карантина.“, обясни здравният министър.

„Наблюдавайки числата на желаещите от втора и трета фаза и броя на ваксините, които очакваме да дойдат през месец февруари, съвсем реалистично е от края на месец февруари, дори след средата да можем да започнем с четвърта фаза – част от масовата ваксинация в България. Това означава, че ние бихме могли да включим в трета фаза желаещите да бъдат ваксинирани членове на СИК-ове и ще имаме времето, за да постигнем при тях ефективен имунитет до датата на изборите“, подчерта проф. Ангелов.

По думите му ваксина ще има. През месец февруари по предварителни данни, потвърдени от производителя на третата ваксина, ще получим около 260 000 дози, които са достатъчни за ваксинирането на 130 000 души. Паралелно с това вървят и доставките на първата и втората RNK ваксини, каза той.

По този начин ще разполагаме с достатъчно количество ваксини, за да обезпечим нуждите на хората от втора и трета фаза. Можем да си позволим това, можем да си позволим и да стартираме четвърта фаза, категоричен е здравният министър.

„Ще предложим имунизация на хората, които участват в подвижни избирателни комисии, защото те директно ще контактуват с хора, поставени на домашно лечение, на изолация и хора в карантина“. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Не считаме, че има някакъв задължителен характер да предлагаме имунизация на хора, които ще отидат да гласуват, защото това не повишава риска им от заразяване в сравнение с всичко, което правят в нормалното си ежедневие. Процесът на гласуване отнема 15-20 минути и ако човек спазва правилата, особен риск няма. От отношение на мерките, които страните предприемат спрямо нас, понякога те са несправедливи, но всяка страна има право да решава сама за себе си“, допълни Кунчев.

„Гласуването в COVID отделенията ще бъде голямо предизвикателство. Това ще стане с мобилни урни или с поставена урна на определено място. Хората ще бъдат снабдени с всичко необходимо. Няма да изложим на риск нито един член на избирателна комисия“, категоричен е министър Ангелов.

За февруари се очакват около 400 хиляди дози, ако приемем и трите ваксини и поне толкова през месец март, тоест за февруари и март очакваме над 800 000 ваксини, посочи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Той  каза още, че не се очаква намаленото количество на доставките да повлияе на ваксинационния план.

До момента ЕК е сключила договори с шест производителя на ваксини. За пет вече са заявени количествата. България е заявила 12 млн. дози. Обемът на заявката към шестия производител е до 4,5 млн. дози - общото количество за България става 16,5 млн. дози. Предстои сключването на договори със седми производител, от който може да заявим 1,5 милиона дози. Тоест гарантирани за България са 18 милиона дози“, подчерта Кирилов.

„Ние сме направили изчисление така, че да ги адаптираме към ваксинационния план. При всичките условности, при ваксините всеки етап на производство се валидира, има независими лаборатории, които също правят анализ и е възможно дадена партида да не бъде пусната на пазара“, обясни той.

„Общото количество ваксини, по информация на производителя на ваксината от Оксфорд, от 4.5 млн. дози ще бъде доставено в рамките на 7 месеца. Съобщението за закъснение в медиите от тяхна страна реферира първото тримесечие, но нямаме официална информация какво е било предвидено в първото тримесечие. Сценарият, по който работихме за ваксинационния план, беше за първа доставка през март. Въпреки намаленото количество на доставките не очакваме това да повлияе на ваксинационния план. По-малко количества ще дойдат по-рано от очакването. Надяваме се количеството да бъде компенсирано. Очакваме официална информация от ЕК и от производителя. Тази информация засега е оскъдна и се надяваме да имаме занапред повече информация“, допълни Кирилов.

Масовата ваксинация е предизвикателство, но е напълно осъществима, каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

„Тези цифри са предизвикателство, но напълно осъществими. Предварително трябва да знаем точно кои пациенти са изявили желание. Съветвам българските граждани да се обърнат към личните си лекари и да заявят. Тъй наречената масова ваксинация е предизвикателство, но напълно осъществимо. Готови сме, нашите кабинети отговарят напълно на условията за поставяне на ваксината. Ще се опитаме максимално бързо да осъществим тази ваксинация. Порядъка на 10 до 20 ваксини е напълно осъществимо да се прави на ден от един общопрактикуващ лекар“, обясни той.        

                                                                                                                               

 


Коментари (1)

Митко яж лайна не ставаш за нищо
28.01.2021 17:22 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още