Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Министър Кралев участва в кръгла маса по проблемите на зависимите в България

Общество

Министър Кралев участва в кръгла маса по проблемите на зависимите в България

Министър Кралев участва в кръгла маса по проблемите на зависимите в България - Tribune.bg
Снимка:

Спортът е един от основните инструменти за превенция, заяви министър Кралев

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в неформална кръгла маса по проблемите на зависимостите в България, която се проведе в Национална футболна база.

Целта на кръглата маса е изграждане на по-добра комуникация и сближаване между различните правителствени и неправителствени организации, обмяна на международен опит, набелязване на добри практики в превенцията и лечението на зависимости.

В изказването си, министър Кралев акцентира върху работата на ММС в борбата със зависимостите сред младежите чрез Националната програма за изпълнение на младежки дейности. В програмата са заложени проблемни теми като агресивното поведение и различните форми на зависимости сред младите хора на възраст от 15 до 29 години.

Тази година усилията са насочени към превенция на зависимости от модерните технологии като смартфони, таблети, игри и други. За част от младите хора технологиите водят до пристрастяване, равносилно на наркотични зависимости.

“Спортът е един от основните инструменти за превенция. Борбата със зависимостите сред младите хора е приоритетна тема в дейността на Министерството на младежта и спорта. Една от основните ни програми, с бюджет от 2 милиона лева годишно, е Национална програма за изпълнение на младежките дейности. В нейната същност тя представлява реално противодействие на агресията и всичките видове зависимости чрез реализиране на различни дейности”, заяви Кралев пред участниците в кръглата маса. Министър Кралев призова организациите, борещи се с проблема, да кандидатстват със свои проекти към програмата, за да получат финансиране, с което да подпомагат своите дейности.

Кралев подчерта, че по програмата са достигнати близо 1 милион млади хора от цялата страна, реализирани са над 300 кампании и са проведени над 500 кампании, които имат за цел запознаване на младите с различни спортове.В дискусията се включиха зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, зам.-изпълнителен директор нас БФС Антон Попов, ръководители на организации, занимаващи се с превенция, лечение и психосоциална рехабилитация на лица с алкохолна и наркотична зависимост в България, както и сродни организации гости от Гърция, Северна Македония, Украйна, Русия и Словакия, представители на министерството на здравеопазването, на националния център за обществено здраве и анализи, Българска православна църква, Български футболен съюз, представители на младежки организации.

Кръглата маса беше част от шестото издание на футболния турнир „6:0 за хората“, който се проведе на Национална футболна база. Организатори са Фондация “Училище за живот” и сдружение “Реванш”, с подкрепата на Български футболен съюз и Столична община.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети