Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Министър Меджидиев: COVID мерките ще се променят всяка седмица

Общество

Министър Меджидиев: COVID мерките ще се променят всяка седмица

Министър Меджидиев: COVID мерките ще се променят всяка седмица - Tribune.bg

От днес Министерството на здравеопазването пуска в обръщение постепенно един голям ресурс от безплатни антигеннни тестове, хората да могат свободно да се тестват. Това каза в предаването "Лице в лице" служебният здравен министър Асен Меджидиев.

"От утре даваме възможност на хората масово, където пожелаят, да се ваксинират. Досега беше възможно само при общопрактикуващите лекари. От понеделник се пуска електронно направление на общопрактикуващите лекари за безплатни тестове и те да насочват хората", заяви министърът.

Той допълни, че също така във всички РЗИ-та хората ще могат безплатно да си правят тестове без направление.

От утре мобилни екипи лекар и медицинска сестра ще посещават труднодостъпните региони,  където искат хората да се тестват и да се ваксинират, каза още здравният министър.

Корекциите в заповедите за COVID мерките ще се нанасят ежеседмично, съобщи Меджидиев.

Ако това плато тръгне нисходящо, се обмисля да бъдат намалени дните на карантината, особено за ваксинираните хора – да бъде 5 или 7 дни, след което да бъдат освободени от изолация.

За неваксинираните мислим да я намалим на 7 дни, като се правят два последователни антигенни теста и ако тестът покаже, че са отрицателни, могат да бъдат освободени от изолация и карантина, обясни здравният министър.  

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети