Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Министър Петкова: Лицензиите за АЕЦ "Белене" са валидни

Общество

Министър Петкова: Лицензиите за АЕЦ "Белене" са валидни

Министър Петкова: Лицензиите за АЕЦ Белене са валидни - Tribune.bg
Снимка:

Проектът за изграждане на АЕЦ „Белене“ ще продължи оттам, откъдето е спрял по отношение на издадените лицензии, съобщава в. „24 часа”. Това стана ясно от отговор на енергийният министър Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол. Тя уточни, че е разработена процедура за стратегически инвеститор, към настоящия момент се намираме на етап 5 - разработен е информационен меморандум и е връчен на участниците в кратката листа, с които първо е подписано споразумение за конфиденциалност, предоставен им е и информационният меморандум и предстои да им бъде предоставен достъп до информационната зала за проекта. Затруднение обаче създава пандемията и наложените ограничения в пътуването. По нейните думи Националната електрическа компания (НЕК) е отправила запитване до Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) и АЯР счита, че актовете, издадени във връзка с лицензионния процес запазват действията си - а именно заповедта за одобряване на избраната площадка и разрешението на проектирането.

При подновяването на реализирането на проекта, процесът на лицензиране би следвало да продължи от фаза на одобряване на техническия проект на съоръжението, като се отчетат извършените до сега действия, заяви Петкова.

Тя каза още, че АЯР коментира не разрешението за строеж, а за проектиране. "Има огромна разлика. Що се отнася до енергийната стратегия на България, вие също добре знаете, че такъв документ няма как да съдържат конкретика", каза Петкова в отговор на депутатите от БСП Васил Антонов и Таско Ерменков.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети