Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Министър Петкова разпореди извънредна проверка на енергийните обекти на ЧЕЗ в Мездра и Враца

Общество

Министър Петкова разпореди извънредна проверка на енергийните обекти на ЧЕЗ в Мездра и Враца

Снимка:

Предстои такава проверка в Троян и Ловеч

„Разпоредих извънредна проверка за техническото състояние на енергийните обекти на ЧЕЗ в Мездра и Враца“, заяви на парламентарен контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Следващата седмица такава ще има в Троян и Ловеч, стана ясно в отговор на въпрос на депутатите от БСП Валентина Найденова и Милко Недялков.

Относно политиката на Министерство на енергетиката по контрола на инвестиционната дейност и ремонтните работи на дружество "ЧЕЗ-България" АД енергийният министър обясни, че се провежда предварителен, текущ и последващ контрол на техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти.

„Във връзка с регистрираните аварии и прекъсвания на електрозахранването, свързани с усложнената метеорологична обстановка на 5 и 6 февруари тази година, на лицензионната територия на ЧЕЗ „Разпределение“ с моя заповед разпоредих извършването на извънредна проверка относно техническото състояние на енергийните обекти на електроразпределителното дружество в оперативни центрове „Мездра“ и „Враца“, посочи министър Петкова.

Според изнесените от нея данни проверката е обхванала качеството на техническата експлоатация на съоръжението в съответствие с действащата нормативна уредба.

„Установено е, че на територията на общините Враца, Мездра и Роман вследствие на мокрия сняг са счупени, наклонени, усукани и изкривени 22 броя стоманено-решетъчни стълба от мрежа „Средно напрежение“ и 113 броя стоманено-бетонни стълба от мрежа „ниско напрежение“. Има и скъсани въздушни електропроводи“, разясни министърът.

Тя уточни, че за резултатите от проверката ще бъде съставен констативен протокол.

„На ЧЕЗ „Разпределение“ ще бъдат дадени задължителни предписания със срок за изпълнение и отстраняване на констатираните нередности по електроразпределителната мрежа „ниско“ и „средно напрежение“. Следващата седмица такава извънредна проверка ще бъде извършена относно техническото състояние на ЧЕЗ „Разпределение“ в оперативен център „Троян“ и „Ловеч“, увери енергийният министър.

По отношение на политиката на Министерството на енергетиката за контрола на инвестиционната дейност на електроразпределителните дружества, Теменужка Петкова изтъкна, че КЕВР утвърждава размера на инвестициите за регулаторния период, които следва да се изпълнят.

„Инвестициите за подобряване на качеството на електрическата енергия, сигурността и безопасността на електроразпределителната мрежа са наложителни от гледна точка на изпълнение на лицензионните и договорните задължения на дружествата“, припомни на депутатите министърът на енергетиката.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив