Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Министър Петкова: Страната ни ще продължи да разчита на ядрената енергетика за устойчив енергиен микс

Общество

Министър Петкова: Страната ни ще продължи да разчита на ядрената енергетика за устойчив енергиен микс

Снимка:

Процедурата за АЕЦ "Белене" се бави заради пандемията

Страната ни ще продължи да разчита на ядрената енергетика за осигуряването на устойчив енергиен микс, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на парламентарен контрол. Министърът подчерта, че успешно продължава удължаването на експлоатацията на наличните мощности, както и реализирането на нови ядрени мощности, които са от стратегическо значение за запазване на енергийната сигурност, редуциране на емисиите от парникови газове, както и за намаляването на зависимостта от внос на енергийни ресурси.

„Приблизително 37% е делът на ядрената енергия в енергийния микс на България“, изтъкна министър Петкова. Тя бе категорична, че важен елемент за енергийната ни сигурност е успешното изпълнение на проекта за удължаването на живота на V и VI реактор на АЕЦ "Козлодуй".

„В края на 2017 г. и през 2019 г. Агенцията за ядрено регулиране удължи с до 30 години лицензите за експлоатацията на двата блока“, уточни енергийният министър. Като друг важен елемент, Теменужка Петкова посочи повишаването на мощността на АЕЦ "Козлодуй" до 104%, което е постигнато след повишаването на топлинната мощност на всеки блок от 3 000 мегавата на 3 120.

Министър Петкова подчерта, че се предвижда изграждането на нова ядрена мощност в страната от 2 000 мегавата, които поетапно ще бъдат въведени след 2030 г.

„Според данните от проучването на Националния център за парламентарни изследвания през октомври повече от 60% от хората у нас одобряват развитието на ядрената енергетика и именно в нейно лице виждат възможност за справяне с климатичните промени и постигането на климатична неутралност до 2050 г.“, изтъкна министърът на енергетиката. В допълнение Теменужка Петкова посочи, че АЕЦ "Белене" се бави заради пандемията, тъй като достъпът до информационната зала за проекта в НЕК е възпрепятствано, а поради конфиденциалността на данните, те не могат да бъдат предоставени онлайн.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още