Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Министър Сачева: Няма извънреден ръст на безработицата

Общество

Министър Сачева: Няма извънреден ръст на безработицата

Снимка:

Вероятно ще има окрупняване на мярките 60/40, 80/20 и „Запази ме”

Към момента няма извънреден ръст на безработицата, няма покачване за последните няколко дни - продължаваме да регистрираме около 1000-1100 безработни на ден, каза пред журналисти социалният министър Деница Сачева преди заседанието на парламентарната комисия по труда и социалната политика. Внимателно следим числата, но дали ще има ръст ще стане ясно след втората седмица на декември, отбеляза министърът.

Тя каза още, че вероятно ще има окрупняване на мярката 60/40, 80/20 и „Запази ме”.

„Мерките, които сме предприели заедно с Министерство на икономиката, са вече на стойност над 1,1 млрд. лева. Това са средства, които са вече разплатени в българския бизнес. Само по мярката 60/40 средствата са около 565 млн. лева към вчерашна дата“, уточни Сачева и увери, че държавата има готовност с 50 млн. по мярката за затворените бизнеси. До края на годината бизнесът ще бъде подпомогнат и с още 200 млн. лева, а за следващата година са предвидени още 300 млн. лева.„Със сигурност, въпреки тези усилия, вероятно има работодатели, на които мерките не биха могли да им паснат по кройка. Има различни ситуации, различни казуси, но ние правим всичко възможно да запазим поне 350 хил. работни места. В момента не очакваме извънреден ръст на безработицата, но все пак внимателно следим числата. На този етап нямаме покачване за последните няколко дни“, коментира още социалният министър.

Във връзка с предстоящото обсъждане в Съвета за тристранно сътрудничество на промените на поредните промени в Кодекса на труда, Деница Сачева обясни: „Споделям мнението, че е добре да има твърдо антикризисно законодателство. Когато сравняваме България с Германия, например, там точно това е основната разлика – има постоянно действащо законодателство, което веднага се активира в случай на криза. Втората разлика по отношения на бързината идва от факта, че Германия ползва повече национални средства, за разлика от нас, които ползваме в момента и европейски средства за подкрепа на бизнеса“.

Към момента са постъпили около 400 заявления по мярката "Запази ме", каза още Сачева. По мярката се подават документи от понеделник.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още