Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Министър Терзийски: Трябва да се увеличат заплатите в МВР, но е въпрос на възможности

Общество

Министър Терзийски: Трябва да се увеличат заплатите в МВР, но е въпрос на възможности

Снимка:

Полицаите излязоха на протест на професионалния си празник

Полицаите излязоха на протест на професионалния си празник. Исканията им са за 30-процентно увеличение на заплатите в системата на МВР, както и на служители на други администрации на първа линия в условията на коронавирусна пандемия.

През изминалата седмица имаше преговори между различните синдикати в министерството и ръководството на ведомството. След разговорите, в които се е включил и премиерът Бойко Борисов, стана ясно, че възнагражденията на служителите на МВР ще бъдат увеличени с 15% от догодина. Въпреки това от Синдикалната федерация на служителите излязоха на протест в градинката до църквата „Св. Седмочисленици“ в София. 

Протестът на полицаитеПротестът на полицаите

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски заяви, че подкрепя искането за вдигане на заплатите, но уточни, че в Бюджет 2021 е направен разчет за 15% повишение.

„Възможностите се изчисляват. Ние сме в непрекъснат разговор с финансовото министерство. Трябва да отбележим, че от юли месец насам не само заплатите стояха в нашия фокус, а и други условия, при които работят полицейските служители“, обясни Терзийски. Той припомни, че наскоро беше променен и Закона за МВР, който реши проблема със заплащането на извънредния труд.

„Реално в разчета, който е направен, увеличението е с 15%. Но това увеличение е върху основната заплата на всеки един служител. За доста голям брой служители, които през изчисленията на останалите допълнения към основната заплата, като клас прослужено време, може да надвиши и 20%. Имам уверението на финансовото министерство, че всичко, което е възможно, ще го направим“, допълни още Терзийски.

Той подчерта още, че никой не оспорва факта, че полицаите са на първа линия в борбата срещу COVID-19.

„Професионалното и политическото ръководство, а и правителството, сме категорични, че МВР е на първа линия. И в момента извършваме дейности, които не са специфични за нас“, уточни министърът. 

Впоследствие протестът прерасна в шествие, което премина покрай Министерството на финансите и достигна сградата на Народното събрание.  

 

Шестие на полицаитеШестие на полицаите


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още