Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Заради множество нарушения: Министърът на икономиката обмисля промени в състава на КЗП

Общество

Заради множество нарушения: Министърът на икономиката обмисля промени в състава на КЗП

Заради множество нарушения: Министърът на икономиката обмисля промени в състава на КЗП - Tribune.bg

Богданов готви промени в Комисията за защита на потребителите още през следващата седмица

След проверка на Инспектората в Министерството на икономиката са установени множество нарушения в Комисията за защита на потребителите и са сезирани компетентните органи: 

„Направени са одити при нас в министерството, констатирани са груби нарушения в работата на Комисията. Имаме множество оплаквания за нерегламентирана намеса и целенасочена кампания срещу търговци от страна на КЗП, включително репортажи и разследвания, които излязоха в публичното пространство“, заяви министър Богдан Богданов, цитиран от пресцентъра на ведомството си. 

По думите му той вече е предложил на Министерския съвет промени в Комисията за защита на потребителите. „Имаме подкрепата на Премиера, очакваме съгласуване и с Вицепремиера и се надяваме тези проблеми в КЗП да приключат още в рамките на следващата седмица“, посочи Богданов. 

По думите му стана ясно и че близо 45 милиона лева ще бъдат възстановени на Държавната консолидационна компания за нереализирания правителствен комплекс. На изпълнителя са били изплатени над 70 млн. лева без ДДС без финансова обосновка за проекта през 2020 г.

„Очакваме дружеството, на което е било възложено изпълнението на проекта, да възстанови на ДКК една съществена част от средствата – 45 млн. лв. без ДДС“, каза още министърът на икономиката и индустрията.

Той посочи още, че проектът е възложен за изпълнение без обществена поръчка и без финансова обосновка. Богданов обяви, че се очаква съдебен спор за остатъка от сумата, но държавата има всички аргументи за възстановяване на голяма част от платежните средства.

С връщането на парите Държавната консолидационна компания ще погаси част от задължението, което има към Българската банка за развитие, за да не плащат държавата и данъкоплатците с лихви за този проект.

За платените авансово средства за нов правителствен комплекс ДКК ползва кредит и плаща милиони за лихви на година. Богданов каза, че 50% от дадените средства са за идеен проект и затова тяхното възстановяване ще отнеме време.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети