Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Министерство на туризма: Няма нарушение при изграждането на временни обекти на плаж „Смокините-Север“

Общество

Министерство на туризма: Няма нарушение при изграждането на временни обекти на плаж „Смокините-Север“

Снимка:

Министерството не е издавало разрешение за разполагане на дискотека на плажа, а само за заведение за бързо хранене

Няма нарушение при изграждането на временни обекти на плаж „Смокините-Север“. Това констатираха при проверка двама експерти от Министерството на туризма, съобщава БНР.

Същите констатации са направили от регионалната дирекция за национален строителен контрол.

Фирмата-концесионер на плажа очаква до края на седмицата да получи одобрение за монтаж на новите два обекта.

Днес за втори път в последните два месеца плажът бе обект на проверки. Припомняме, че след багера на плаж „Смокиня” на ивицата се появиха бетонни блокове. Концесионерът на плажа Иван Алексиев обясни, че това са така наречените „бетонни пети“ или „бетонни стъпки“, които се зариват в пясъка, за да се поставят върху тях преместваемите обекти и те са разрешени по закон.

Макар да не се излива директно бетон на плажната ивица, строителните материали предизвикаха вълна от недоволство сред местните и в социалните мрежи. Местните жители твърдят, че концесионерът подготвя изграждането на дискотека на плаж „Смокините-север“. Концесионерът обаче е категоричен, че на ивицата няма да се прави никаква дискотека за 2500 души. По думите му одобрената схема е за старите три заведения – луксозен бийч бар и ресторант, и още един плажен бар.

Министерството на туризма вече съобщи, че не е издавало разрешение за разполагане на дискотека на плажа, а само за заведение за бързо хранене.

„Тези три заведения са старите, само че луксозният бич бар и ресторантът са по-близо един до друг, за да се освободи свободна площ пред къмпинга. Категорично заявявам, че няма да правя никаква дискотека. Търговската площ трябва да заема 2% от площта на плажа. Аз не мога 250 човека да събера, камо ли 2500. Искам да се спре с тези спекулации. Разрешителното, което съм поискал от община Созопол, е за три заведения, които ще работят до 23 часа. Схемата за преместваемите обекти е одобрена от Министерството на туризма, както и е съгласувана с РИОСВ“, заяви концесионерът.

„Миналата седмица получихме одобрените схеми на Министерство на туризма. Оттам нататък правомощията са на общината. В четвъртък и петък са входирани искания за монтаж, които трябва да бъдат разгледани тази седмица. И дали ще бъдат утвърдени или не зависи от това дали отговарят на изискванията. При одобряване обаче от 15 май е в сила забрана за строителство за Созопол и Черноморец, което означава, че дори да бъдат одобрени, те не могат и няма право да бъдат изграждани в този период, в който се приема, че вече е активен туристически сезон. Строителни дейности могат да бъдат допуснати само с разрешение на кмета на община Созопол за някакви специални съоръжения или довършителни работи“,обясни пред БГНЕС заместник-кметът в Община Созопол Румен Кисьов.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема