Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Министерството на труда: Не се предвижда повишаване на възрастта за пенсия

Общество

Министерството на труда: Не се предвижда повишаване на възрастта за пенсия

Министерството на труда: Не се предвижда повишаване на възрастта за пенсия - Tribune.bg
Снимка:

Не се предвижда повишаване на възрастта за пенсия извън вече регламентираните в закона, който е приет още през 2016 г. Това обясняват от Министерството на труда и социалната политика. Поводът са медийни публикации, свързани с отчета за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие (2012-2030 г.).

„В проекта на документа не се предлагат нови мерки за „повишаване на пенсионната възраст и стаж“, „ограничаване на ранното пенсиониране“ или „въвеждане на многофондова система във втория и третия стълб на пенсионната система““, обясняват от ведомството.

От там припомнят и че Кодексът за социално осигуряване бе променен през 2015 г. от НС. Тогава бе прието плавното повишаване на пенсионната възраст до достигане на 65 години за мъжете и жените през 2037 година. Тези разпоредби са в сила от 1 януари 2016 г. и продължават да се изпълняват според регламентирания в законодателството график ежегодно.

„Предложеният за обществено обсъждане проект на Отчет за 2018 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.) не съдържа нови мерки и предложения за допълнително нарастване на пенсионната възраст и стаж, извън предвиденото в приетото през 2015 г. законодателство“, подчертават от Министерството.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати