Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Министри се крият и бягат от срещи с туристическия бранш

Общество

Министри се крият и бягат от срещи с туристическия бранш

Министри се крият и бягат от срещи с туристическия бранш - Tribune.bg
Снимка:

Туризмът отново е неглижиран от политическите сили, заявяват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в позиция, изпратена до медиите. Управляващите не се интересуват от бъдещето на един от най-важните сектори на икономиката, който допринася за около 13% от брутния вътрешен продукт на страната.

В проектопрограмата на евентуалното ново коалиционно управление туристическият сектор не е включен в приоритетите на следващия проектокабинет, посочват от БХРА. Това е немислимо, при условие, че преди изборите за 47-ото Народно събрание ръководствата на БХРА и Алианса на туристическите индустрии в България проведоха срещи с представители на всички основни кандидати за парламента, допълват от браншовата организация. “Тогава политиците, очаквайки подкрепата и гласовете на стотици хилядите представители на туристическия сектор, ни увериха, че туризмът ще е приоритет в управлението и поеха ангажименти за решаване на редица наболели проблеми в сектора като концесиите на плажовете, статута на националните курорти, паркиране и сметоизвозване в курортите, отделяне на сериозен бюджет за реклама.

Всички тези обещания обаче останаха единствено в сферата на пожеланията”, подчертават от БХРА.

„Туризмът не е включен никъде в проектопрограмата за управление. Това не е нормално за икономика, в която туризмът е стратегически водещ отрасъл. Браншът за пореден път беше излъган”, заявяват от асоциацията.

На вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова от февруари насам все не є стига времето и не є позволява графика, да чуе представителите на бранша и да помогне за решаване на проблемите му, заявяват от БХРА. За първи път ни се случва през 30-годишното съществуване на БХРА да пишем писмо до МВР, да настояваме преди летния сезон за среща с министър за решаване на наболели въпроси и вместо да ни изпратят поне зам.-министър, ни назначават разговори с хора, с които контактуваме ползотворно ежедневно, но без правомощия да решат проблемите, допълват от асоциацията.

Държавата абдикира от проблема с концесиите на плажовете, заявяват от БХРА. Още преди година от БХРА предложиха временните стопани на плажовете да не могат да слагат надценка над 30% спрямо цената, която плащат на държавата за концесиониране на ивиците, при преотдаването им на хотелиерите. Министерство на туризма се съгласява с това предложение по време на срещите с бранша, но не предприемат нищо да се реализира, посочват от БХРА.

В средата на сезона на сайта на Министерство на туризма все още няма пълна информация колко струват чадърите и шезлонгите. Наемът за един чадър за сезона, преотдаван на хотелиерите от концесионерите, достигна рекордните 1800 лв. Цената на плажните услуги се доближава до цените за настаняване на втора и на трета линия.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати