Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Мира Кожухарова: Срам ме е да кажа какъв е процентът на ваксинираните медици

Общество

Мира Кожухарова: Срам ме е да кажа какъв е процентът на ваксинираните медици

Снимка:

Единствената реална мярка, с която разполагаме, е ваксината, твърди епидемиологът

„Срам ме е да кажа какъв е процентът на ваксинираните срещу COVID-19 медици у нас“, коментира проф. Мира Кожухарова пред БТВ. По думите ѝ той е крайно недостатъчен и последно е бил около 20%. Тя отбеляза и факта, че много от медиците ни са преболедували инфекцията и имат имунитет.

„Трябва да се вземат мерки с оглед на предстоящата вълна. Имаш контакти с пациенти, но още по-лошото е, ако ги заразиш. Човекът, който почти си излекувал, и вземе, че умре заради теб. Това е непростимо“, смята Кожухарова.

На въпрос дали ваксинацията трябва да стане задължителна за някои групи от хора, Кожухарова смята, че засега няма такъв план у нас.

„Май всички западни демокрации минават през това да въведат задължителна ваксинация, но министърът е твърдо убеден, че хората трябва да вземат разумно решение самостоятелно. Разбира се, епидемиолозите сме на друго мнение, но допускам, че той е прав“, уточни Кожухарова. Според нея следващата вълна на коронавируса у нас няма да бъде по-коварна от предходните, но е важно всеки да се ваксинира – по-добре рано, отколкото късно.

„Единствената реална мярка, с която разполагаме, е ваксината. Видяхме, че всички други мерки и да действат, действат в малка степен. Ваксината е това, което за момента може да ни даде глътка спокойствие“, твърди Кожухарова. Тя е категорична, че училища и детски градини трябва да се затворят последни при една нова ковид вълна.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още