Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Миряни се поклониха на светата Плащаница в храм „Света Неделя“ (СНИМКИ)

Общество

Миряни се поклониха на светата Плащаница в храм „Света Неделя“ (СНИМКИ)

Миряни се поклониха на светата Плащаница в храм Света Неделя (СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:

Десетки миряни се събраха в столичния храм „Света Неделя“ на Велики петък, предаде БГНЕС.

На този ден във всички епархии на Българската православна църква се отслужват Царски часове и Вечерня с изнасяне на светата Плащеница, под която вярващите преминават като символ на поклон пред гроба Господен. В народната традиция се възприема като надежда за здраве.

Заради епидемичната обстановка в храма се допускаха единствено хора със защитни предпазни средства, а препоръката към миряните бе да докосват Плащаницата единствено с чело. Мнозина от тях обаче предпочетоха да я целунат, въпреки рисковете от заразяване с COVID-19. Светата Плащаницата бе увита с опаковачно прозрачно фолио като предпазна мярка.

Богослужението бе оглавено от Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, с благословението на Негово светейшество Българския Патриарх Неофит.

Очаква се вярващите да изпълват храма през целия ден, за да се помолят с вяра и смирение за спасението на душата си. На този ден от страстната седмица постът е особено строг. Вечерта в храма ще се извърши и Опело Христово, с което християните да си припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта и погребението на Божия син.

БГНЕСБГНЕС

БГНЕСБГНЕС

БГНЕСБГНЕС


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети