Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Митрополит Николай с критика към завършилите в чужбина - Някой освен със знания се връщат с омраза

Общество

Митрополит Николай с критика към завършилите в чужбина - Някой освен със знания се връщат с омраза

Митрополит Николай с критика към завършилите в чужбина - Някой освен със знания се връщат с омраза - Tribune.bg
Снимка:

От „Продължаваме промяната” се обидиха и напуснаха църквата

Остро слово с политически привкус на пловдивският митрополит Николай в края на литургията си за Деня на Съединението. Дядо Николай заяви, че има чувството, че се връщаме към Испанската инквизиция, когато на клада са изгаряли тези, които мислят различно.

„Обществото ни изпадна в омраза, безпаметност, гняв, егоизъм. Това не е нормално. За 9 години ситуацията претърпя известно развитие – омразата добива конкретни черти: младите са срещу старите, хората от центъра са срещу живеещите в периферията, работещите във сферите с високи технологии се отнасят с презрение към останалите работници. Да не говорим за омраза на политическа основа – там е истерия“, коментира митрополитът.

„От началото на прехода българите изпращат децата си на Запад. Сега те започват да се връщат и някои от тях освен знанията носят и презрение към родината си и готовност за налагане на своите убеждение с насилие. Държат се като религиозни фанатици. Тази омраза трябва да спрем веднага“, призова митрополитът по време на литургията за 6 септември.

„Сега те се връщат и се оказва, че освен знания, които очакваме да приложат, някои от тях са попили и презрение към родното, неуважение към родителите, краен индивидуализъм, материализъм, егоизъм и на всичкото отгоре - готовност да налага наученото насила, с методите на инквизицията”, заяви владиката. Точно след тези думи кандидат-депутатите на „Продължаваме промяната” напуснаха църквата „Света Богородица” и в храма остана само Никола Минчев, отбелязва „24 часа”. На службата присъстваха политици и от останалите партии.

„Ако преди омразата беше насаждана и нагнетявана по-скоро по принцип, от 2 години насам тя вече добива персонифицирани черти. Сега конкретни групи хора биват призовавани да мразят други конкретни групи хора”, каза още Николай. 

След края на литургията присъстващите в храма почетоха паметта на генерал-губернатора на Източна Румелия Гаврил Кръстевич, подкрепил Съединението преди 137 години.

„Гаврил Кръстевич е завършил право в Париж, което доказва, че западното образование не е задължително лошо нещо. Разликата между него и някои днешни възпитаници на западните университети е, че той е бил имунизиран срещу един от най-основните уроци на западното образование, а именно - че всичко може да е обект на сделка, че всичко се продава. Като православен човек той е знаел, че има неща, които не се продават”, каза митрополит Николай.

Честванията в Пловдив продължиха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов и на паметната плоча на майор Райчо Николов.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети