Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрям

Общество

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрям

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрям - Tribune.bg
Снимка:

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрям днес, празникът слага край на едномесечните пости. Нарича се още Шекер Байрам. След сутрешната молитва мюсюлманите се поздравяват, посещават родителите и по-възрастните си роднини, засвидетелстват им своето уважение, като им целуват ръка, искат прошка и се помиряват. На Рамазан Байрам традиционно на трапезата се поднасят много различни сладкиши - бонбони, баклава, халва, локум, кадаиф и др.

В свое обръщение главният мюфтия Мустафа Хаджи отбелязва, че Байрама сплотява хората, независимо от различията по религиозен или етнически признак , а времето, в което живеем, изисква да бъдем по-сплотени и по-щедри. В тези дни молитвата към Всевишния за страдащите по света и за запазване на родината ни от бедствия, е задължение на всеки, казва още главният мюфтия.

Делян Пеевски, председател на ДПС, поздрави мюсюлманите с празника:

Честит Рамазан Байрам, скъпи братя и сестри мюсюлмани! Нека в този прекрасен празничен ден отворим сърцата си за светлината на празника, който ни учи да се събираме, а не да се разделяме. Ние сме силни със своите ценности и единство. И смели, отстоявайки националните каузи!

Да превърнем положителната енергия, която се събра в този свещен празник, в двигател за полагане на ново начало на модерна и европейска България.

Пожелавам на всички вас и вашите семейства здраве, щастие и благодат!

Поздрави отправи и служебният премиер 

Поздравявам най-сърдечно по случай празника Рамазан Байрам всички мюсюлмани, като им пожелавам здраве, щастие и благоденствие! Това написа във Фейсбук профила си служебният премиер Димитър Главчев.

„Байрамът сплотява хората независимо от различията по религиозен или етнически принцип. Времето, в което живеем, изисква да бъдем по-сплотени и по-щедри, да се отзоваваме на повика на всеки, който има нужда от помощ и да бъдем съпричастни към проблемите на всеки. Уважението към по-възрастните и най-вече уважението към родителите е най-важното духовно дело, което никой не бива да забравя. В тези дни молитвата към Всевишния за страдащите по света и за запазване на родината ни от бедствия е задължение на всеки. Това е най-малкото, което всеки може и е длъжен да направи”, добави Главчев.

Държавният глава Румен Радев също поздрави мюсюлманската общност в България по случай празника Рамазан Байрам.

В приветствието си президентът изразява надежда стремежът към духовно възвисяване, смирение и опрощение да намира нови сили по пътя на човеколюбието и съхранението на морала. Държавният глава пожелава на представителите на мюсюлманското изповедание в България здраве, разбирателство и благоденствие.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати