Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МК: Мястото на Драг шоу бинго не е в програмата за възстановяване след COVID

Общество

МК: Мястото на Драг шоу бинго не е в програмата за възстановяване след COVID

МК: Мястото на Драг шоу бинго не е в програмата за възстановяване след COVID - Tribune.bg

„Не е проблемът типа проект, но тяхното място не е в тази програма за възстановяване след COVID кризата. Доколко оценителите са си свършили работата, там е разковничето. Е ли е бингото хазартна дейност и нужно ли е да се финансира? Това беше ПР-ски ход, който катастрофира, защото кабинетът на Атанас Атанасов отвори фунията, без ясни критерии“.

Това каза пред БТВ Марина Василева, зам.-министър на културата.

Тя уточни, че одобрението е дадено по време на „Продължаваме промяната“, самият проект е изпълнен впоследствие в мандата на Велислав Минеков.

Според нея Атанас Атанасов от ПП е създал програма, финансиращи всички проекти без стратегия за култура и без ясни критерии какво е културен проект. Над 500 организации са участвали.

„Мястото на Драг шоу бинго не е в тази програма. Имало е външни оценители-без експертиза, но с голям бюджет. Фотографи са оценявали проекти за класическа музика. Казус е дали бингото е хазартна дейност“, обясни Василева с уточнението, че не е гледала шоуто.

„Сцената има бар и ресторант, има платен вход в конкретния бар. Събитието се финансира от Америка за България. Няма място в Програмата за проекти с цел възстановяване след ковид кризата. МК има програма за социално ангажирани изкуства работи. Тя работи с роми, ЛГБТИ+ и други. Там е трябвало да кандидатстват драгкуинс, но са минали заедно с ковид засегнатите сектори с многото отпуснати пари. Без ясни критерии и без компетентни оценители. И това е ощетило реално засегнати културни организации“, смята тя.

Според автора на проекта Иван Димов, „атаката сега е предизборна провокация“.

„Кандидатствахме за сума над 90 000 лв., бяха одобрени 77 000 лв. Артистичната ни инициатива „Драг Бинго“ като перо представлява под 7% от тази сума. Има елемент на игра. Преди да измислим формата се консултирахме с адвокати дали би било хазарт, отговорът е не, защото няма залог, който да може да бъде спечелен или загубен“, казва авторът.

„Аз го правя, защото това е моят начин да бъда на сцена, в него има театър, музика и танци. Това представлява силно преувеличен и хиперболизиран женски образ. Ние, драг артистите, когато сме на високи токчета ставаме към 2 метра, няма как да заблудим, че сме истински жени, не е и това целта. Затова и нашият хумор е по-пиперлив, позволяваме си закачки с публиката, това е част от шоуто и хората се забавляват, но в България е малко криворазбрано. Не е задължително да правиш драг и да си транссексуален. Аз в ежедневието си не ходя с грима и перуката, това е изцяло сценична изява“, заяви Малина Янк – драг кралица.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети МК
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети