Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Младежкият театър излиза на протест в понеделник, КЕВР иска да му вземе сградата

Общество

Младежкият театър излиза на протест в понеделник, КЕВР иска да му вземе сградата

Младежкият театър излиза на протест в понеделник, КЕВР иска да му вземе сградата - Tribune.bg
Снимка:

Младежки театър "Николай Бинев" в София излиза на протест в понеделник пред сградата на театъра. Причината е желанието на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за придобиване на имот, който е част от сградата на Младежки театър.

"През месец февруари 2022 г. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) входира преписка в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), в която заявява желанието си да придобие безвъзмездно имот, който е част от сградата на Младежки театър, твърдейки, че имотът ни е с „отпаднала необходимост“. Имотът, който е собственост на Младежки театър и за който театърът притежава акт за държавна собственост, и който категорично не е с отпаднала необходимост – дори напротив! Младежки театър планира създаването на изцяло нова сцена за куклен театър, която да даде възможност на нашите най-ценни и обичани зрители – децата, да се насладят на магията на кукления театър", пише в съобщението на Младежки театър в официалната им страница във фейсбук.

"Във връзка със запитването на КЕВР от 25.02.2022 г., постъпило в МРРБ на 04.03.2022 г., Министерство на регионалното развитие и благоустройството изисква от Министерство на културата и Младежки театър становища дали визираният имот е с отпаднала необходимост с оглед възможността за удовлетворяване искането на КЕВР. Ръководството на Младежки театър изготвя шест страници становище, в което мотивирано и категорично заявява, че пространството не е с отпаднала необходимост и театърът вече е предприел стъпки за превръщането му в сцена за куклен театър съгласно художествения профил на института. Това наше становище е предоставено на Министъра на регионалното развитие и благоустройството и на Министъра на културата.
На 03.05.2022 г., МРРБ изпраща второ писмо до Министерство на културата по вече образувана преписка, с копие до нас, в което пишат, че към настоящия момент все още не е постъпило писмо от Министъра на културата, което е от съществено значение с оглед процедиране по преписката, а такова е постъпило само от директора на Младежки театър. В отговор на това писмо, на 10.05.2022 г., Младежки театър изпраща ново писмо до МРРБ, с което отново категорично потвърждава необходимостта на Театъра от описаното по-горе помещение", пише още в съобщението.

До днешна дата Министерството на културата не е изпратило своето становище. 

"Разчитаме, че всеки, който желае да ни подкрепи, ще се включи в нашия мирен протест, който ще се състои на 30.05 (понеделник) от 10:30 ч. пред Централния вход на Младежки театър и ще дойде, за да изрази личната си позиция. Ще протестираме в навечерието на Международния ден на детето, с надеждата, че следващият Ден на детето ще бъде посрещнат на новата куклена сцена, в която децата да се докоснат до красотата и магията на кукления театър", пише екипът на театъра. 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати