Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Много поклонници се отправят към Кръстова гора

Общество

Много поклонници се отправят към Кръстова гора

Снимка:

Много поклонници от цялата страна пристигат на Кръстова гора, за да търсят изцеление в Родопите за големия празник Въздвижение на Светия кръст Господен - Кръстовден, който се отбелязва утре. Някои богомолци са на святото място още от събота.

Според преданията в нощта срещу празника на това място молитвите се чуват. Голяма част от хората ще останат по поляните през цялата нощ, за да чуят архиерейските богослужения - празничната вечерня от 19ч., а след това и празничната утриня от 22.30ч., които ще бъдат отслужени в църквата „Покров на Пресвета Богородица“.

В полунощ ще започне Архиерейската Света литургия. Утре рано сутринта на върха, където е поставен Светият кръст, ще бъде отслужен водосвет за здраве и просперитет на българския народ.

Местността се свързва с легендата, че преди векове там е заровена частица от самия Кръст Господен, което е причината за много целебни чудеса. Едно от местата, което всички богомолци задължително посещават, е металният кръст с разпятието, намиращ се на върха след параклисите, посветени на 12-те апостоли, за да оставят дар и да се помолят с надежда за здраве.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още