Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Много желаещи да се ваксинират срещу грип, ваксини няма

Общество

Много желаещи да се ваксинират срещу грип, ваксини няма

Много желаещи да се ваксинират срещу грип, ваксини няма - Tribune.bg
Снимка:

Изключително висок интерес има към безплатните противогрипни ваксини за възрастните хора над 65 години, коментират пред БНТ общопрактикуващите лекари. За съжаление ваксините са почти изчерпани и много желаещи няма да могат да се възползват от програмата на здравните власти.

Общопрактикуващият лекар от София - д-р Михаил Михов, е успял да осигури 70 дози противогрипна ваксина за най-възрастните си пациенти.

"Свършиха точно за 4 дни, всичките", уточнява лекарят.

Желанието на възрастните да се ваксинират срещу грип изненада здравните власти, които този сезон са поръчали само 190 000 дози - с 40 хиляди по-малко от миналата година.

"Тази година ми отпуснаха 80 ваксини, доста по-малко от миналата година, когато ми отпуснаха 120, по-миналата 100", споделя д-р Николай Христов от Варна. За да получат от безплатните ваксини, лекарите трябва да подадат заявка към фирмата вносител. Поради това всъщност към този момент нито министерството, нито касата са наясно колко от личните лекари са поискали да се включат в програмата и дали има региони, в които безплатни ваксини изобщо липсват.

Програмата за безплатна ваксинация на възрастните стартира през 2019 г. и приключва сега. Според заложените цели този грипен сезон ваксини трябва да има за 25% от възрастните. Това прави над 370 хиляди дози. Ваксини, обаче, има за едва 13% от хората над 65. Обяснението - по-малкият интерес към ваксините миналата зима, когато грипна вълна на практика нямаше.

"Надяваме се на допълнителен внос на тези количества, за да може тези хора да се обхванат. В аптечната мрежа и за по-млади няма налични количества", посочи председателят на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов.

От здравното министерство заявиха, че допълнителна доставка е възможна в минимални количества. Все още не е ясно дали догодина ще има изобщо безплатни ваксини за възрастните - на този етап се търсят варианти да се осигури финансиране.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ваксини, грип
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати