Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МО: България трябва да бърза с покупката на допълнителните изтребители

Общество

МО: България трябва да бърза с покупката на допълнителните изтребители

Снимка:

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов е поискал от САЩ обвързваща оферта за покупката на още 8 изтребителя F-16. Това е отговорил той на въпрос на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев дали кабинетът работи по сделката.

В период от 6-8 месеца САЩ ще ни представят обвързваща оферта, която реално ще е договор за покупката на новите осем изтребителя. Едва след това на база на офертата ще бъде внесен план за инвестиционен разход в парламента, за да бъде получено одобрение от депутатите.

„България трябва да бърза с покупката на допълнителните изтребители, защото САЩ планират промяна в конфигурацията на самолетите F-16 Block 70 и така може да се окаже, че ВВС ще експлоатират изтребители с различна конфигурация.“, става ясно от отговора на Панайотов.

С тези действия реално се  продължава политиката на третото правителство на Бойко Борисов, което през лятото на миналата година отправи запитване за цени и наличности за още осем изтребителя. „Необвързващата оферта, получена от САЩ е със срок на валидност 15 декември 2021 г.“, подчертава в отговора си Пайотов.

България плати над 2 млрд. лв. за първите осем изтребителя F-16 като първите трябва да пристигнат у нас през 2023 г. Целта на новата сделка е ВВС да разполагат с пълна ескадрила от 16 изтребителя.

По късно от правителствената пресслужба пуснаха писмо до медиите, че служебният кабинет на премиера Стефан Янев не води и не може да води преговори за закупуването на нови 8 изтребителя F-16 Block 70. Това съобщиха от министерството на отбраната.

„Служебното правителство нито води, нито има правомощия да води преговори за закупуване на нови осем изтребителя F-16 Block 70. В проекта за актуализация на бюджет 2021 не се предвиждат никакви разходи за закупуване на нови изтребители.“, се казва в съобщението.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още