Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Мобилна станция вече следи качеството на въздуха в София

Общество

Мобилна станция вече следи качеството на въздуха в София

Снимка:

Започнаха 72-часови теста на първата мобилна автоматична измервателна станция за качеството на атмосферния въздух, закупена от Столичната община.

В момента стацията работи в кв. „Павлово“, а след приключването на тестовете там, ще бъдат направени още едни в Панчарево, след което станцията ще бъде въведена в експлоатация и позиционирана в „Красна поляна“, съобщи БГНЕС.

„Станцията е закупена със средства на Столична община. Отговаря на всички европейски стандарти и по този начин, ние гарантираме допълнителна информация, която ще дава данни в реално време. На всеки 5 секунди те се събират на сървър и ще бъдат достъпни за гражданите чрез сайта на общината. По този начин допълваме инструментариума, който имаме за измерване показателите за качеството на атмосферния въздух“, обясни зам.-кметът по екология Десислава Билева. Тя добави, че станцията е аналогична на тези, с които работи Изпълнителната агенция по околна среда.

Предимство на съоръжението е, че може да се ползва във всякакви случаи, например, при пожари и сигнали от граждани.

На въпрос на БГНЕС зам.-кметът обясни, че мобилната станция ще работи непрекъснато като по програма ще бъде поставяна на различни места в града.

„Втора поредна година средно-годишната норма, която е 40 микрограма, е в рамките на допустимото. Това показва, че мерките, които прилага Столичната община доказват, че те работят активно. Все още проблем остава средно денонощната норма, която е 50 микрограма, при която в последните години има значително подобряване. Допустимата норма е 35 превишения в годината, миналата година имаме над 39, но това са предварителни данни“, отчете тя.

Наред с тези мерки се работи и върху въвеждане на нискоемисионни зони, които се очаква да станат факт през следващия отоплителен сезон. В тази посока, също от тази година се очаква да бъдат въведени и екостикери от 1 до 5-та категория, които показват колко цапат автомобилите и ще се поставят след преминаване на годишен технически преглед. Това се постига и с подмяна на автомобилите с електрически, като два такива са закупени за „Паркове и градини“ и се работи върху премахването на т.нар. „кални точки“ в районите.

По думите на  директора на Столичния инспекторат Веска Георгиева замърсяването е според сезона, като най-много замърсяват строителните обекти.   

Зам.-кметът на София Десислава БилеваЗам.-кметът на София Десислава Билева

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още