Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Мобилният телефон – сред основните причини за катастрофите

Общество

Мобилният телефон – сред основните причини за катастрофите

Мобилният телефон – сред основните причини за катастрофите - Tribune.bg
Снимка:

За първите шест месеца на годината 757 шофьори са самокатострофирали

Мобилните телефони стават все по-голям фактор за възникване на пътнотранспортни произшествия. Причината – разсейват шофьора. Това стана ясно от думите на председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова. Тя заедно с експерти на Агенцията и на ОДМВР Бургас направиха инспекция на участъка от пътя Созопол – Приморско (включително кръстовището при с. Равадиново), където през изминалата седмица станаха два транспортни произшествия в два поредни дни. Оказва се, че при едната катастрофа именно отвличане на вниманието е довела до нея.

Затова и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ провежда информационна кампания под мотото „Пиши, когато стигнеш“, която е насочена към превенция към ползването на телефон, докато се шофира и в частност за пресичане на опасната практика водачите да четат и пишат съобщения на мобилния си телефон в движение.

„Виждаме един нов много опасен феномен – все повече хора се опитват докато шофират да пишат или четат на мобилния си телефон. Това може да бъде сравнено на опит да шофираш със завързани очи, защото, ако се движиш с 80 км/ч и за 5 секунди отделиш поглед за да видиш телефона си, вече си преминал приблизително размерите на едно футболно игрище със затворени очи“, обясни Малина Крумова.

За първите 6 месеца на годината 757 водачи са предизвикали пътнотранспортни произшествия без участие на друго МПС. Основна причина остава отвличане на вниманието на шофьорите.

ДАБДП ще настоява и за поставяне на структурна маркировка по цялото протежение от Бургас до южните ни курорти, което да се изпълни след края на активния сезон. Нужно е и физически да бъде ограничена възможността за извършване на нерегламентиран ляв завой при бензиностанциите по протежение на отсечката.

Паралелно Пътна полиция е засилила контрола в цялата област от началото на летния сезон. В резултат се отчита намаление на жертвите на 50% в сравнение със същия период на миналата година. 

ОДМВР Бургас стартира още една мярка за превенция – патрулни автомобили ще се движат заедно с пътния поток, за да контролират и регулират трафика по Южното Черноморие.

За първите 6 месеца на 2019 г. на територията на Област Бургас са регистрирани 179 пътнотранспортни произшествия. При тях са загинали 9 души, а ранените са 215. Фаталните инциденти са намалели с 50%, а ранените са с 49 по-малко в сравнение със същия период на миналата година.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема