Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МОН купува 80 000 лаптопа и таблети за онлайн обучението

Общество

МОН купува 80 000 лаптопа и таблети за онлайн обучението

МОН купува 80 000 лаптопа и таблети за онлайн обучението - Tribune.bg
Снимка:

Надяваме се, че до края на лятото ще завърши процесът за подновяване на технологичния фонд в училищата, каза Карина Ангелиева

По новия проект „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“ се планира да бъдат купени 80 000 електронни устройства – лаптопи и таблети, които да бъдат използвани при образователния процес в училищата, но и да бъдат раздавани на ученици, които нямат устройства, когато се преминава в онлайн обучение. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката /МОН/ при представянето на проекта днес.

Вече подготвихме обществената поръчка, ще сключим рамков договор и още през април се очаква да започне купуването на 80 000 електронни устройства. Купуването им ще стане поетапно, но се надяваме, че до края на лятото ще завърши процесът за подновяване на технологичния фонд в училищата, каза заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.

Проектът „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“ е с бюджет от 109 562 641,93 лева, реализира се по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове, по програмата REACT-EU.

Проектът ще продължи три години и една от основните дейности в него е за купуването на технически устройства от МОН, които след това ще бъдат предоставяни на училищата. Целта е технологичните фондове на училищата да бъдат подсилени, защото някъде има недостиг на устройства, а на други места техниката е остаряла. Тези електронни устройства ще се използват в училищата, но при кризи и преминаване към дистанционно обучение, могат да бъдат предоставяни на ученици, които вкъщи не разполагат с технически устройства, за да може да се включат активно в онлайн обучението, обясни Владимир Станчев – директор на Дирекцията „Управление и изпълнение на проекти“ в МОН.

По проекта с помощта на планирани обучения педагогическите специалисти ще придобиват цифрови умения и ще усвояват нови и иновативни методи за преподаване. Предвижда се и подпомагане на образователни медиатори, както и на родители на ученици за усвояване на умения за работа с дигитални устройства и електронни образователни платформи, което ще подпомогне учениците в пълноценното им участие в обучението. По проекта ще бъдат купувани и технически средства за ученици и учители.

В проекта ще бъдат обхванати 210 000 ученици, като планираме в следващите три години всички ученици, които преминават от предучилищното към училищното образование и ще бъдат в първи клас, да участват в краткотрайни обучения, за да са подготвени за преминаване към дистанционно обучение, обясни Станчев. Той каза, че „по предварителни данни 10 процента от всички ученици са изпитвали някакви затруднения при дистанционното обучение, или това са около 60 000 ученици“.

37 718 ученици ще получат допълнително синхронно обучение и 140 000 ще бъдат подсигурени с достъп до обучение от разстояние в електронна среда. Ще бъдат обучени също 20 000 педагогически специалисти в училищното образование, както и 210 000 родители и образователни медиатори, които ще подпомагат учениците за обучението от разстояние.                                


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети