Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МОН: Над 62% от малките ученици вече са в клас

Общество

МОН: Над 62% от малките ученици вече са в клас

Снимка:

Повече от 62% от учениците от I до IV клас вече учат в клас след ковид тестове по два пъти в седмицата, съобщават от Министерство на образованието и науката/МОН/. Близо 146 000 деца от начален етап са се върнали в училище след съгласие на родителите им да бъдат изследвани като условие за безопасно присъствено обучение. В училище са почти 9000 паралелки в общините със заболяемост над 250 на 100 000 души. Това са малко над 73% от всички паралелки в начален етап в страната, разкрива обобщената информация на регионалните управления на образованието за седмицата от 15 до 19 ноември включително.

От МОН отбелязват, че все повече родители вече са убедени, че изследването с щадящи тестове е единственият възможен към момента вариант за безопасно връщане на децата в клас. Към 10 ноември т.г., когато за пръв път малките ученици се върнаха в клас с тестване, малко над 57% от родителите бяха попълнили декларации за съгласие. За 10 дни техният дял вече е с 5 процентни пункта по-висок.  

За дните от 15 до 19 ноември в клас без тестване са се върнали и 3573 деца, защото имат документ за преболедуване или наличие на антитела, каквито са изискванията на здравните власти.

Общо 63 ученици са дали положителен резултат за ковид от 10 ноември до края на миналата седмица. За същия период е установена зараза при 26 учители и 16 непедагогически специалисти.

Просветното ведомство отбелязва, че до края на тази седмица са осигурени тестовете за малките ученици. Новите доставки ще бъдат разпределени в рамките на 24 часа. Други над 486 000 теста са заявени до 10 декември.  


Топ новини

виж още

Актуална тема