Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МОН: Осигурени са тестове за малките ученици за още две седмици

Общество

МОН: Осигурени са тестове за малките ученици за още две седмици

МОН: Осигурени са тестове за малките ученици за още две седмици - Tribune.bg
Снимка:

При следваща доставка ще бъде направен график за връщане на учениците от V, VI, VII и XII клас

Още 359 000 теста за COVID-19 са пристигнали в склада на БЧК в с. Лозен край София. С тях се гарантира присъственото обучение на учениците от I до IV клас в цялата страна за две седмици напред, съобщават от МОН.

„В 12 области, които върнаха децата в клас миналата седмица, се разпределят тестове от същия вид, който те вече ползват – със събиране на слюнка в пликче. Вчера и днес Регионалното управление на образованието в София град получи 120 000 от тях. Други 120 000 броя днес заминават за Благоевград, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Смолян, Варна, Габрово, Добрич, Кюстендил и Пазарджик.“, допълват от ведомството.

До момента Министерството на образованието и науката е получило общо 766 000 щадящи теста за ученици. Очакват се още 1,1 млн. теста по втората обществена поръчка. При следваща доставка ще бъде направен график за връщане на учениците от V, VI, VII и XII клас.   

„В област Кърджали общата заболяемост спадна под 250 на 100 000 души и засега децата ще ходят на училище без да бъдат изследвани. Поради тази причина там за момента не се предвижда доставка на допълнително количество тестове.“, обясняват от МОН и припомнят, че „Навсякъде без тестване в клас са учениците до IV клас в общините с по-малко от 250 заразени на 100 000 души, както и тези, които имат валидни документи за преболедуване или за наличие на антитела .“


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати