Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МОН: Отрицателни са пробите за COVID-19 на учениците, които днес се върнаха в клас

Общество

МОН: Отрицателни са пробите за COVID-19 на учениците, които днес се върнаха в клас

МОН: Отрицателни са пробите за COVID-19 на учениците, които днес се върнаха в клас - Tribune.bg
Снимка:

Няма открита положителна проба сред учениците, които днес се завърнаха в класните стаи след тестване с щадящи тестове, съобщават от Министерството на образованието и науката.

В област Монтана са тествани 103 ученици от 14 паралелки и резултатите на всички са отрицателни. Възобновено е присъственото обучение за ученици от 1-ви до 4-ти клас след тестване с щадящи бързи антигенни тестове за COVID-19.

Изследването е проведено спокойно в 5 училища, в чиито сгради няма изборни секции: ОУ в с. Замфирово, ОУ в с. Смоляновци, ОУ в с. Ковачица, ОУ в гр. Чипровци и СУ в Медковец. Процедурата е извършена в класните стаи на паралелките и в нея са участвали учители – класни ръководители, медицински лица и медиатор.

Продължава тестването в останалите училища в областта - на ученици, чиито родители са изявили желание, и желаещите са повече от 50% в паралелка. Очаква се на 16 ноември в класните стаи да влязат още над 900 ученици в 69 паралелки, с което общо броят на учениците, започващи присъствено, ще е 1018 в 86 паралелки.

Броят на родителите в област Монтана, които желаят децата им да започнат присъствено след тестване, се увеличава непрекъснато. Над 100 ученици допълнително ще се върнат в класните стаи, според последното проучване на желанието на родителите.

Нито една положителна проба за COVID-19 не е регистрирана днес и в Пловдивско, където започна връщане на ученици от начален етап присъствено в 8 училища. Отрицателни са всички тестове и на педагогически и непедагогически специалисти без зелен сертификат.

В област Кърджали днес започна тестването на учениците от 1-ви до 4-ти клас за COVID-19.

По данни на Регионалното управление на образованието в Кърджали са раздадени тестове за близо 2000 деца, чиито родители са подали декларации за съгласие. Тестването ще се прави в 35 училища от три общини - Кърджали, Ардино и Крумовград.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети