Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МОН: По-добри резултати на матурите след 12 клас тази година

Общество

МОН: По-добри резултати на матурите след 12 клас тази година

Снимка:

Ученичка от Софийската математическа гимназия е изкарала 4 пълни шестици

Министерството на образованието и науката представи обобщените резултати от държавните зрелостни изпити, проведени в началото на месеца. Като цяло зрелостниците са се представили успешно и от МОН отчитат по-добри резултати.

При матурата по българския език резултатите са чувствително по-високи спрямо предходната учебна година. 

Средната оценка по БЕЛ е 4,20, а на втората задължителна матура по математика – Много добър (4,84). Повечето ученици са се явили и на допълнителна трета матура.

Отличните оценки са общо 6 283, а миналата година те са били 5 062.

Възпитаничка на Софийската математическа гимназия Десислава Илиева е абсолютен рекордьор по отлични оценки - изкарала е 4 пълни шестици. 7 зрелостници са с по три пълни шестици, 73-ма - с по две.

На изпитите се явиха близо 60 хиляди дванадесетокласници. По региони най-високи са оценките в София-град, Смолян, Варна, Габрово и Велико Търново. С най-добър резултат на матурата по БЕЛ са  зрелостниците от 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“. След тях са от 73. СУ „Владислав Граматик“, а на трето място - Американският колеж.

Момичетата са постигнали по-високи резултати от момчетата.

Тази година учениците завършиха дистанционно заради извънредното положение, което беше въведено заради COVID-19.

„Учениците и училищата се справиха като организация. Можем да говорим за мобилизация на системата в организационен план. На тази сесия се явиха ученици, които до голяма степен не бяха подготвени за такива условия“, отбеляза зам.-министър Таня Михайлова.

Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че се обмисля промяна на скалата за преобразуване на точките в оценки, като това трябва да стане от 2022 г.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема