Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МОН: Предучилищното образование да стане задължително и за 4-годишните деца от следващата година

Общество

МОН: Предучилищното образование да стане задължително и за 4-годишните деца от следващата година

Снимка:

„От началото на учебната година имаме допълнително 6 500 деца, които са записани в образователната система“, посочи Красимир Вълчев

Вече се подготвя законодателно предложение предучилищното образование да стане задължително и за 4-годишните деца от следващата година. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде БНР.

„Ще вземем разумно решение, но общото правило ще бъде учебната 2020-2021 г., вероятно с изключение. Големите общини, дори в София, в голяма степен са преодолели недостига на места в детски градини. Знаете, има голям недостиг на места в яслените групи“, посочи министърът.

От началото на учебната година имаме допълнително 6 500 деца, които са записани в образователната система за задължителна предучилищна и училищна възраст, заяви Вълчев, предаде БГНЕС.

Той посочи, че това е доста по-малко в сравнение с предходните години. По думите му изминалите две години е имало общо 42 500 деца приблизително, които са били записани в образователната система и които преди това са били отпаднали или не са били записани.

“Тоест за трите години говорим за 49 000 деца и ученици, записани в образователната система”, добави министърът.

Отделно от това има и вторично отпаднали, които за трите години са малко над 6 хиляди. „Тоест говорим за един нетен резултат от 43 хиляди деца, които са допълнително записани в образователната система, но това са отпадналите само от тези, които допълнително са записани”, заяви той.

Красимир Вълчев посочи няколко фактора, които са повлияли върху работата на механизма, сред тях и „напрежението, създадено от целенасочените кампании и слухове за отнемане на деца”, както и естественото изчерпване на механизма.

„Това, което ни притеснява е по-слабата работа на механизма по отношение на обхващането на децата на 5 и на 6, и до някаква степен и на 7 години,“ уточни министърът.

Представели на институциите, които отговарят за връщането на деца в училище през следващите 2 месеца ще трябва да посетят домовете на всички деца на 5- и на 6-годишна възраст, които не посещават задължителните предучилищни групи.

„Виждаме понижение на обхвата на шестгодишните, което за нас е необяснимо и общо децата на пет и на шест години, които не са обхванати са около 13 500. Така че, ще мобилизираме усилията за връщане на всички деца в предучилищна възраст“, категоричен е Вълчев.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че това, което трябва да бъде отчетено е, че механизмът работи.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив