Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МОН уволни дисциплинарно шефовете на РУО в Пловдив и Видин

Общество

МОН уволни дисциплинарно шефовете на РУО в Пловдив и Видин

Снимка:

Ведомството прави одит в седем регионални управления на образованието

Дисциплинарно са освободени директорите на регионалните управления на образованието в Пловдив и Видин. Решението е взето от комисия на образователното министерство, след извършени проверки. От двамата началници са изискани писмени обяснения и изслушване.

По данни на просветното министерство в Пловдив са установени нарушения при договори с юридически лица. Проблем има със сключването на граждански договори. Сумите по контрактите за 2020 г. са на стойност 109 705 лв., а към 31.05.2021 г. – 210 335 лв. При одита е отрита и липсата на правила за проверките на детски градини и училища, както и по отношение на процеса за администриране на жалби и сигнали.

В РУО Видин са открити финансови и административни нарушения при сключването на граждански договори и договори с фирми, при отчитането на командировки и назначаването на пенсионирани директори на училища. Пропуски има също във вътрешните правила и др.

От МОН обявиха, че се извършват проверки в още седем регионални управления - Смолян, Плевен, Кърджали, Стара Загора, Велико Търново, Бургас и Пазарджик.

Тече и конкурс за нови началници в няколко регионални управления на образованието. Досегашните директори в Шумен, Хасково и Враца са придобили право на пенсия. Очаква се процедурата да приключи до два месеца. През това време позициите ще бъдат заемани от временно изпълняващи длъжността.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още