Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МОН ще плаща за прегледи на учители преболедували Ковид-19

Общество

МОН ще плаща за прегледи на учители преболедували Ковид-19

Снимка:

Средствата са по програма „Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти“

Министерство на образованието ще поема допълнителните профилактични прегледи извън осигурените в рамките на задължителното здравно осигуряване на учителите изкарали Ковид-19. Проектът е по програма „Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти“. Това се казва в съобщение на ведомството до медиите.

В плана са заложени прегледи на 12 000 учители на стойност 180 000 лева. Те ще покриват профилактика на сърдечно-съдови, стомашно-чревни, чернодробни, бъбречно-урологични, ендокринни, гинекологични, андрологични и кожни заболявания, болести на централната и периферната нервна система, на дихателната система, на опорно-двигателния апарат и на очите.

Предвидено е прегледите да се плащат от образователните институции, а просветното ведомство ще им възстанови до 15 лева от стойността на направения разход.

Освен това са включени и 200 000 лева за рехабилитация на 2000 учители по програмата на НОИ. Те трябва да имат установена диагноза, записана в направление от личен или лекуващ лекар. Рехабилитацията ще се осигурява за 10 групи заболявания. На всеки включен участник ще се възстановяват 100 лева от направените разходи.

Програмата обхваща заетите в системата на предучилищно и училищно образование учители, директори и други педагогически специалисти. Тя е насочена към подкрепа и опазване на здравето им чрез дейности за активна профилактика и рехабилитация на най-често срещаните заболявания.

Очакванията са профилактика и рехабилитация да помогнат за подобряване на здравния статус на учителите и другите педагогически специалисти. Да укрепване и да се повиши работоспособността им, особено след пандемичните 2020 и 2021 г. От Министерство на образованието смятат, че така се гарантира задържане на по-опитните учители и другите педагогически специалисти в предучилищното и училищното образование.

Проекта на Националната програма е „Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти“ е публикуван за обсъждане до 29 юли и можете да видите ТУК.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още