Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МОН: Училища станаха обект на атака, чиято цел е създаване на напрежение и внушаване на страхове (ВИДЕО)

Общество

МОН: Училища станаха обект на атака, чиято цел е създаване на напрежение и внушаване на страхове (ВИДЕО)

МОН: Училища станаха обект на атака, чиято цел е създаване на напрежение и внушаване на страхове (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

Родители изведоха стотици деца от две училища в Сливен заради слухове

МОН не може да допусне училищата да бъдат обект на такава атака, чиято цел е създаване на напрежение и внушаване на страхове. В същото време можем да го считаме и за целенасочена атака към една от най-важните задачи пред образователната система и усилията на цялата общност – всяко дете да посещава училище. Това съобщиха в своя позиция от Министерството на образованието и науката (МОН).

По-рано днес родители изведоха децата си от две училища в Сливен. Причината била разпространени слухове, че децата им ще им бъдат отнети от социалните служби в изпълнение "Стратегията за детето", каквато няма.

„Регионалните структури на Министерството на образованието и науката ще инициират допълнителни разговори с учители и родители във връзка с разпространението на дезинформация сред учениците и техните семейства, свързана с категорично неверни твърдения за принудително отнемане на деца“, съобщават от МОН.

В 6-о Основно училище учебен процес е имало до 10.00 часа, потвърдиха от учебното заведение. Над 500 деца от първа смяна са били изведени от родителите си въпреки опитите на училищното ръководство да обясни, че тези слухове са неоснователни. Втора смяна също няма да има. От училището днес ще обходят родителите и заедно с ромски медиатори ще се опитат да ги убедят, да пуснат децата в училище. Другото учебно заведение, станало жертва на слухове, е 8-о училище.

„Призоваваме при съмнения и притеснения родителите да се обръщат за информация и съдействие към институциите – училище, регионално управление на образованието, структури на МТСП и МВР. МОН е сигнализирало компетентните органи за получените сигнали за организирани акции по отписване на ученици от училища“, пише още в позицията на МОН.

Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане категорично опровергават разпространената дезинформация сред семейства в Сливен, Ямбол, Карнобат, че „децата им ще бъдат отнети“. Бихме искали да успокоим всички родители, че дирекциите „Социално подпомагане“ и отделите „Закрила на детето“ не планират такива действия. Призоваваме всички семейства да не се поддават на провокации, които целят всяване на страх и паника, се посочва в друго съобщение на институциите.

Те припомнят, че предприемането на временна мярка за закрила „настаняване на дете извън семейството“ се налага единствено с решение на съда, при това само при изрични основания, определени в Закона за закрила на детето. В законодателството, което ще влезе в сила от 1 януари 2020 г. не се предвижда промяна на този принцип. 


Коментари (1)

А ха ха Нямаше да има паника,ако бяха казали,че ще отнемат децата само на тези със средно образование!
07.10.2019 21:54 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети