Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МОН: Учителите да носят маски и в час

Общество

МОН: Учителите да носят маски и в час

Снимка:

Министерството на образованието и науката/МОН/ е изпратило писмо до регионалните управления на образованията във връзка с усложнената епидемична обстановка, в което се прави препоръка учителите да носят маски, включително и по време на учебните часове, съобщиха от МОН. В момента маските в класните стаи не са задължителни за педагозите, когато спазват дистанция от поне 1,5 м от учениците, припомнят от просветното ведомство.

В писмото на МОН се препоръчва още веднъж седмично целият персонал в училищата да се тества, като здравното ведомство ще осигури безплатни тестове чрез РЗИ. Предлага се целият випуск да преминава към обучение от разстояние, ако в него има 10% ученици, болни от коронавирус. При обявен тъмночервен сценарий за съответната област, всички извънкласни дейности трябва да се провеждат онлайн или да се отложат. Към момента такава област е Габрово.

Новите препоръки на МОН са в резултат от повишената заболеямост в страната. Към днешна дата 1.03% от учителите и 1.01% от учениците и децата са под карантина. Най-висок е процентът карантинирани преподаватели в Габрово – 1,95%, а най-нисък в Кърджали – 0,55%. Най-много ученици отсъстват заради карантина в Перник – 1,89%. Данните показват почти двойно увеличение в дела на карантинираните педагози спрямо началото на учебната година - към 17 септември т.г. те са били 0,66%. Троен е скокът при учениците. На 17 септември карантинираните сред тях са били 0,31%.   


Топ новини

виж още

Актуална тема