Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МОН увери, че новите учебници по история не са утвърдени

Общество

МОН увери, че новите учебници по история не са утвърдени

Снимка:

Красимир Вълчев: Дал съм препоръки на издателствата да ги коригират

Новите учебници по история не са утвърдени, а в допълнение са направени препоръки към издателствата да ги коригират, съобщи на брифинг министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. За новите учебници по история за десети клас, които ще влязат в сила от учебната 2019/2020 година, има възражения за начина на представяне на комунистическия режим.

„Но това, което аз видях и колегите, това, което са видели и тези историци, които са реагирали, е, че има минимализиране на някои факти, недостатъчен акцент на базовите характеристики на периода и режима“, посочи образователният министър. Той бе категоричен, че учебниците по история са спрени и след като бъдат коригирани, ще бъдат издадени.

„Има си и няколко откровено провокативни текста. Затова аз съм дал препоръки на издателствата да ги коригират“, изтъкна министър Вълчев.

Според него през миналата година е утвърдена програмата по история за десети клас. Тя обхваща цялата история на България, всичките периоди, включително и най-новата история. „За съжаление, в най-новата история има разделителни линии, моменти, които ни разделят и са дискусионни“, коментира образователният министър.

Той подчерта, че през миналата година също е имало дискусия, че от просветното министерство са акцентирали върху социалистическия период, че по-подробно са изписали елементите на режима, като репресивен апарат, Народен съд, Държавна сигурност, както и Възродителният процес. „Тази програма, ние, я защитихме тогава. Няма как все пак, това време, ние, сме го квалифицирали като режим - като тоталитарен режим. Това време е имало своите предимства и своите недостатъци, и все пак сме направили политически и цивилизационен избор, който включва определени ценности и историята е един от предметите, който формира отношение на учениците към света. И тези базови характеристики на режима трябва да присъстват и в учебниците", убеден е министър Вълчев.

Моника Гаджанова  

 

 


Коментари (2)

Неда Новите учебници са срам и позор.
25.06.2019 16:52 / Отговор
ивелин ти къде ги прочете/
26.06.2019 11:13 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още