Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МОН увери, че новите учебници по история не са утвърдени

Общество

МОН увери, че новите учебници по история не са утвърдени

МОН увери, че новите учебници по история не са утвърдени - Tribune.bg
Снимка:

Красимир Вълчев: Дал съм препоръки на издателствата да ги коригират

Новите учебници по история не са утвърдени, а в допълнение са направени препоръки към издателствата да ги коригират, съобщи на брифинг министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. За новите учебници по история за десети клас, които ще влязат в сила от учебната 2019/2020 година, има възражения за начина на представяне на комунистическия режим.

„Но това, което аз видях и колегите, това, което са видели и тези историци, които са реагирали, е, че има минимализиране на някои факти, недостатъчен акцент на базовите характеристики на периода и режима“, посочи образователният министър. Той бе категоричен, че учебниците по история са спрени и след като бъдат коригирани, ще бъдат издадени.

„Има си и няколко откровено провокативни текста. Затова аз съм дал препоръки на издателствата да ги коригират“, изтъкна министър Вълчев.

Според него през миналата година е утвърдена програмата по история за десети клас. Тя обхваща цялата история на България, всичките периоди, включително и най-новата история. „За съжаление, в най-новата история има разделителни линии, моменти, които ни разделят и са дискусионни“, коментира образователният министър.

Той подчерта, че през миналата година също е имало дискусия, че от просветното министерство са акцентирали върху социалистическия период, че по-подробно са изписали елементите на режима, като репресивен апарат, Народен съд, Държавна сигурност, както и Възродителният процес. „Тази програма, ние, я защитихме тогава. Няма как все пак, това време, ние, сме го квалифицирали като режим - като тоталитарен режим. Това време е имало своите предимства и своите недостатъци, и все пак сме направили политически и цивилизационен избор, който включва определени ценности и историята е един от предметите, който формира отношение на учениците към света. И тези базови характеристики на режима трябва да присъстват и в учебниците", убеден е министър Вълчев.

Моника Гаджанова

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Неда Новите учебници са срам и позор.
25.06.2019 16:52 / Отговор
ивелин ти къде ги прочете/
26.06.2019 11:13 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети