Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Нов формат на изпитите подготвят от МОН

Общество

Нов формат на изпитите подготвят от МОН

Нов формат на изпитите подготвят от МОН - Tribune.bg
Снимка:

Входни и изходни равнища в 8-и и 9-и клас със задачи по ПИЗА ще се въвеждат от новата учебна година. Препитванията ще бъдат по български език и литература, математика и природни науки, обяви просветният министър Галин Цоков.

Програмата ПИЗА се обосновава на решаването на изцяло логически, практически задачи, които са универсални и показват до каква степен е развито логическото мислене на учениците. По думите на министъра форматът се въвежда, тъй като не може изведнъж да се променят по ПИЗА тестовете за Националното външно оценяване. 

Много повече практически и междупредметни задачи ще има още от тази година на изпитите за Национално външно оценяване на учениците, които завършват 10. клас. От следващата учебна година за първи път подобен формат изпит ще се проведе и за децата от 4. клас. Учениците, които в момента са в  5. клас, ще бъдат първият випуск, който ще се яви на изцяло нов формат за изпита след 7. клас през 2025/2026. Това обяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. 

„Знаем колко важен е изпитът след седми клас. Затова искаме да дадем време за пренастройване на системата и да се помогне децата да бъдат ефективно подготвени за новия формат“, подчерта министър Цоков. 

"Предвиждаме от началото на следващата учебна година да се въведат и входни равнища за завършващите 8-и клас и започващи 9-и клас входни равнища по основните предмети - БЕЛ, математика, природни науки. Те са свързани отново с ПИЗА задачи и тестове, насочени към установяване на уменията и възможност за решаване на практически проблеми от страна на учениците", заяви министърът.

"Отворихме, обсъдихме и преди няколко седмици затворихме промените в учебните програми от 1-ви до 10-и клас, готвени близо две години. Така че направихме една първа стъпка - да се олекотят учебните програми в общообразователната подготовка по отношение на тяхната фактологическа сложност и трудност", каза още министър Цоков.

17 000 учители се обучават по дигиталната раница на МОН, заяви още Галин Цоков. Той каза още, че днес или утре ще подпише окончателния вариант на наредбата за директорските конкурси на за общинските училища. Самите конкурси ще могат да стартират през следващите седмици, увери министърът на образованието.

От Министерството на образованието обмислят и как да осигурят повече педагози и логопеди в детските градини. Работи се и по промяна на Закона за висшето образование като се предвиждат 3-годишни бакалавърски програми.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети