Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Нов здравен модел премахва монопола на НЗОК

Общество

Нов здравен модел премахва монопола на НЗОК

Нов здравен модел премахва монопола на НЗОК - Tribune.bg
Снимка:

Ще има частни фондове и всеки ще може да избере къде отиват парите му, вноската остава 8%

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи идеите си за нов здравен модел на кръгла маса „Нов път в здравеопазването“. Акцент в реформата е да отпадне монопола на Здравната каса.

Ще има частни фондове и всеки ще може да избере къде отиват парите му.

„Пациентите ще избират фонд на база сключените договори за изпълнение на услугите, а за да получи лиценз фондът трябва да събере 500 000 клиенти. Разходите за издръжка на системата ще са до 3% от средствата, аналогично на оперативния резерв на НЗОК. НАП ще събира вноските на всички лица, като се запазва размерът от 8% на здравната вноска“, посочи министър Ананиев.

Според него няма да се допуска отделните фондове да правят подбор на лицата по здравен статус, а веднъж годишно здравно осигурените ще могат да сменят фонда си. Ще се създаде и гаранционен фонд в случай, че частните осигурители на здравни услуги изпаднат в несъстоятелност.

Министър Ананиев изтъкна, че предимствата на този модел са по-добър контрол в системата на здравеопазването у нас, както и по-добро качество на предлаганите услуги, на профилактиката и превенцията на заболяванията. „Очакваме подобряване на качеството и ефикасността на лечението, също и елиминиране на нерегламентираното заплащане. Това не е крайно решение. Очаквам вашите предложения“, обърна се Ананиев към здравните експерти и мениджъри.

Вицепремиерът Марияна Николова също поздрави участниците в дискусията и сподели, че обсъждането на новия здравен модел е крайно належащо.

„Тази кръгла маса е доказателство за диалогичност и прозрачност, и показва как се взимат решения в Министерския съвет“, изтъкна Николова.

Председателят на Българския лекарския съюз д-р Иван Маджаров, предупреди от своя страна, че пакетът медицински дейности, който се покрива сега с 8% здравна вноска, е твърде обемен. „Не е допустимо отделни лечебни заведения сами да се договарят с мощни застрахователни или осигурителни фондове, както предвижда предлаганият модел“, смята д-р Маджаров и добави, че така вероятно ще се ограничи свободният избор на пациента къде да се лекува, ако фондовете сами избират с кое лечебно заведение да сключат договор.

„Демонополизацията на НЗОК ще доведе със сигурност до повишаване на разходите в здравеопазването”, коментира и Андрей Дамянов, представител на пациентите в Надзорния съвет на НЗОК. „Държим да се заложи, че медицинските стандарти и алгоритмите за диагностика ще са в основата на лечението на пациентите”, допълни той.

„Демонополизацията на НЗОК не е нещо лошо, напротив, но ако нашата държава смята, че ще прехвърли отговорността върху други застрахователни или осигурителни дружества, това е неверен подход. Трябва отсега да е ясно, че от тези 8% в системата ще влязат по-малко пари, отколкото в момента, тъй като от тях трябва да се заделят пари и за Националния гаранционен фонд“, категоричен е и бившият здравен министър, а сега представител на застрахователен фонд  д-р Мими Виткова. Според нея трябва да има държавен надзор на здравните фондове, включително и върху конкуренцията помежду им, която се предвижда чрез новия модел.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

КАКА КУРИ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА ДА АНАНИЕВ,УСЛОВИЕТО ВСИЧКИ ЗДРАВНИ ВНОСКИ НА ДАДЕН ОСИГУРЯВАЩ ТРЯБВА ДА ОТИДАТ НА ЛИЧНАТА МУ ЗДРАВНА ОСИГУРОВКА!СТИГА С ТАЯ СОЛИДАРНОСТ!СТИГА С ТОЯ КОМУНИЗЪМ!НЕ МОЖЕ ВЕДНЪЖ В ЖИВОТА НА ЧОВЕК ДА СЕ ЛЕКУВА И ТОЙ ДА ДОПЛАЩА,ПОНЕЖЕ Е СПОНСОРИРАЛ КРАДЛИВИТЕ ЦИГАНИ НЕПЛАЩАЩИ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ,НЕПРЕКЪСНАТО НАРУШАВАЩИТЕ УМИШЛЕНО ЗДП УБИЙЦИ ПО ПЪТИЩАТА!И ЗАБЕЛЕЖЕТЕ НИКОЙ НЕ НИ Е ПИТАЛ СЪГЛАСНИ ЛИ СМЕ С ТАЗИ СОЛИДАРНОСТ ИЛИ НЕ?!МОГА ТВЪРДО ДА КАЖА,ЧЕ БЪЛГАРИНЪТ НЕ Е СЪГЛАСЕН ДРУГИТЕ ДА ПОЛЗВАТ НЕГОВИТЕ ЗДРАВНИ ВНОСКИ БЕЗ НЕГОВО СЪГЛАСИЕ!ТЕ СА ЛИЧНИ!
15.07.2019 20:29 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети