Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Моряците от кораба „Рожен”: Рискът да минем първи беше да не станем обект на провокация

Общество

Моряците от кораба „Рожен”: Рискът да минем първи беше да не станем обект на провокация

Моряците от кораба Рожен: Рискът да минем първи беше да не станем обект на провокация - Tribune.bg
Снимка:

Корабът е бил изведен без проблеми от Черноморск

Петимата български моряци, сред които и капитанът на кораба „Рожен”, се завърнаха на родна земя в понеделник,  след като бяха блокирани близо 6 месеца в Черноморск. На 5 август плавателният съд беше един от трите кораба, натоварени със зърно, които отплаваха от Украйна.

За своите преживявания разказаха на пресконференция изпълнителният директор на Параходство „Български морски флот” кап. Александър Калчев и капитанът на кораба „Рожен” Кирил Карапанов.

Калчев обясни, че след 5 месеца и 20 дни плавателният съд е бил изведен от Черноморск с усилията на МВнР и президента Радев, които са подвигнали въпроса до най-високо ниво. Той заяви, че реално моряците не са били блокирани. Капитанът се е качил на борда на 29 април. 

„Ситуацията не трябва да се отъждествява с тази, която беше при колегите ни на пристанище Мариупол, където имаше реални военни действия. По суша не сме били блокирани, имахме постоянен контакт с украинското министерство”, каза кап. Калчев. Той подчерта, че първоначално са били свалени двама моряци, а после екипажът е бил редуциран до 11 души като са били качени украински морски лица.

Капитан Карапанов увери, че на кораба е заварил нормална ситуация. Той определи несигурността като най-голямото предизвикателство. „Никой не ни е казал да стоим на кораба. Ние решихме да стоим на кораба, нямаше военни действия, бяхме инструктирани да не се разхождаме много по палубата”, добави Карапанов. Екипажът на кораба получаваше редовно доставки на храна и вода, телевизия, Интернет. На изчакване на пристанището в укранския град е имало 16-17 кораба.

Българският консул се е качвал на плавателния съд, за да провери ситуацията.

„Излизането на „Рожен” от Черноморск е станало с инстукцията на украинските власти.  Дадоха координати на безопасния коридор, които те трябваше да проверят предварително.  В Истанбул имаше 15 човека от Русия, Украйна, Турция и ООН, които провериха кораба и товара, както и личните документи и заявиха, че всичко е наред”, каза капитан Карапанов.

Калчев обаче заяви, че по време на маневрата е имало риск – „Ние бяхме първия плавателн съд, който напуска Черноморск, имаше разминиране и имаше потопени обекти. И реално имаше риск да се натъкнем на нещо, макар че рискът беше втори по тежест. Първият беше да не станем обект на провокация. Излизайки първи, можеше някоя страна може да покаже, че този начин за вадене на товари от Украйна не работи и да ни стрелят с ракети, например. Беше направена оценка на риска”.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Рожен, кораб

Автор

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети