Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МОСВ: Няма отклонение на нормите в морето край заседналия кораб

Общество

МОСВ: Няма отклонение на нормите в морето край заседналия кораб

МОСВ: Няма отклонение на нормите в морето край заседналия кораб - Tribune.bg
Снимка:

Експерти на Басейнова дирекция „Черноморски район“ – Варна (БДЧР) и Регионалната лаборатория (РЛ) към ИАОС извършиха проверка и пробонабиране с катер на Дирекция „Морска администрация – Варна“, по сигнал за изтичане на азотни торове в морето от заседналия край Камен бряг товарен кораб „Vera Su“.

По поръчка на БДЧР са взети две водни проби от морските води, съобщава МОСВ. Първата е до кораба в посока открито море, а втората пред носа на кораба, където е предполагаемото изтичане на товара, съобщиха от МОСВ.

Експресните проби за показатели – pH, разтворен кислород, не отчитат отклонение от нормите. На място е измерена прозрачността на водата, която е 6,5 м.

При проверката на място не е установена опалесценция и следи от нефтопродукти в морето около кораба.

Съгласно получената до момента информация за химическия състав на товара, е важно да се установи дали има превишения в стойностите на позателите: азот амониев, азот нитратен и азот нитритен. Резултати от анализа на пробите биха потвърдили дали има замърсяване в морето.

РЛ - Варна има готовност да обработи водните проби от днес в спешен порядък, така че те да бъдат анализирани и оповестени на институциите и широката общественост във възможно най-кратък срок.

БДЧР ще продължава да следи състоянието на водите в Черно море в района на заседналия кораб и има готовност да предприеме всички мерки съгласно компетенциите си за предотвратяване на екологични щети при стартиране на последващите аварийно–спасителни действия.

 


Етикети МОСВ, море, кораб
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети