Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Мотивират младите лекари да се развиват в България

Общество

Мотивират младите лекари да се развиват в България

Мотивират младите лекари да се развиват в България - Tribune.bg
Снимка:

Благодарение на промените младите лекари няма да връщат заплатите си за времето на специализацията, ако решат да заминат в чужбина

Последните промени в проектонаредбата за специализациите на Министерството на здравеопазването постигат необходимия баланс между интересите на държавата и младите лекари, като ще им позволят да специализират в България и да продължат пътя си на развитие тук, каза пред БНР доц. Александър Оскар, ръководител на Очната клиника в Александровска болница.

Благодарение на промените младите лекари няма да връщат заплатите си за времето на специализацията, ако решат да заминат в чужбина и не изпълнят ангажимента си да работят поне 3 години у нас. Те ще трябва да връщат само таксите за обучението си в периода на специализацията, ако тя е била по държавна поръчка.

“Всяка една промяна е изключително важна за нас, като вярваме, че този текст максимално се доближава до необходимия златен стандарт за специализанти в страната“, посочи доц. Оскар.

По думите му стремежът е да се създадат необходимите условия, така че младите лекари на първо място да не напускат страната, да остават тук.  Според него те трябва да имат възможност, докато специализират, да получават дори и възнаграждение.

Общественото обсъждане на проектонаредбата продължава и през месец март.

„Необходимо е държавата да има политика за подпомагане на специализацията в България. Всички знаем какъв е проблемът с някои дефицитни специалности, как един млад лекар може да започне да специализира и да остане в държавата да практикува като лекар“, заяви от своя страна председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Според него трябва да има и друг вариант, по който специализантът да не е обвързан с парични и други задължения.

По думите му при всички положения има желаещи, които да ползват субсидията от държавата срещу условието да останат да работят три години в България.

“Не е вярно, че всички специализанти отказват това. Проблемът беше, че на пръв поглед наредбата третираше като единствена възможност финансиране чрез министерството, което означаваше, че всички специализанти в България трябва да останат задължително да работят определен брой години, в противен случай ще възстановяват средства“, обясни Маджаров.

Лекарският съюз подкрепя промените в наредбата за специализациите, защото са в посока предвидимост, не непосилни изисквания и финансов ангажимент на държавата към специализантите, подчерта Иван Маджаров.

Д-р Мартин Караманлиев е специализант по обща хирургия към Клиниката по онкологична хирургия към Университетската болница в  Плевен. Завършил е с пълно отличие. Носител е на наградата „Златен Хипократ“ на Медицинския университет в Плевен за випуск 2017.

„Ще остана да работя в България и ще се развивам тук. Имах късмета и съм попаднал на много добро място, където младите са на почит, има възможност за развитие – както практическо, така и научно“, категорично заяви той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети