Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Мотивите за уволнение на проф. Балтов: Пазел щата си като хирург докато е директор, взел болничен след хипертоничната криза

Общество

Мотивите за уволнение на проф. Балтов: Пазел щата си като хирург докато е директор, взел болничен след хипертоничната криза

Мотивите за уволнение на проф. Балтов: Пазел щата си като хирург докато е директор, взел болничен след хипертоничната криза - Tribune.bg

Проф. Асен Балтов е вероятно първият изпълнителен директор на УМБАЛСМ “Пирогов”, който е бил уволнен два пъти в разстояние на 62 дни.

Първият - в средата на юли, когато здравният министър д-р Стойчо Кацаров отстрани шефа на най-голямата болница за спешна помощ в България, съобщава „24 часа“. Втория път в понеделник, 13 септември, когато новият директор на “Пирогов” проф. д-р Иван Поромански уволни дисциплинарно хирурга, без обаче да посочва мотивите с лаконично и емоционално обяснение, че “не може да работи с Балтов”.

И самият професор втори ден не огласява публично мотивите за своето отстраняване - вероятно за да се възползва от съвета на проф. Поромански, че ако работилият 21 години в “Пирогов” лекар смята, че правата му са нарушени, да потърси справедливост в съда.  

Неофициално източник от екипа на проф. Поромански описа трите основни мотива на новото ръководство за раздялата, които обаче са свързани с дейността на Балтов като изпълнителен директор, но не и като лекар.

Видимо са положени сериозни усилия да се анализира внимателно личното му досие. Проверката е вървяла назад в годините и е стигнала до 8 октомври 2018 г., когато е открит документ, че Балтов, като изпълнителен директор, подписал допълнително споразумение към своя трудов договор като хирург от 27 февруари 2013 г. с Първа клиника по ортопедия и травматология на “Пирогов”.

Според проф. Поромански не е било етично шефът на болницата сам да парафира подобен документ. Вероятно обаче подписът е на един от заместниците на Балтов, но проверката ще изяснява това.

Подготвянето на подобни документи е част от обичайната практика. Изпълнителният директор на “Пирогов” е в неплатен отпуск, докато е мениджър, но лекарският му щат се пази. По това време в болницата тече преструктуриране, при което се събират клиники и юристите държат да се спази законът и да се съхрани щатът на директора като редови ортопед травматолог.

Втората причина за дисциплинарното уволнение е пак свързана с времето, в което той е изпълнителен директор. При този казус Балтов е обвинен, че като мениджър на 19 февруари 2018 г. е заповядал сам на себе си да не взема пари за радиационна защита.

Според колеги на хирурга, направил 600 операции през тези 21 години, той сравнително рядко е оперирал като изпълнителен директор - два пъти в седмицата. Затова и сам пожелал да спести пари на болницата. Според проф. Поромански така Балтов е погазил Наредбата за основните норми на радиационната защита.

Тези два мотива за уволнения са вече с изтекъл срок на давност.

Третото прегрешение е открито отново в личното досие на Балтов, където той на 19 юли 2021 г. - малко преди да бъде уволнен за първи път като изпълнителен директор, е дал своето съгласие с резолюция върху писмо на проф. Енчев да бъде временно изпълняващ длъжността шеф на Първа хирургия и травматология, докато се подготвя конкурсът и текат ремонтите в операционния травматологичен център.

Реално обаче професорът излиза в 62 дни болничен след първото уволнение като мениджър на “Пирогов” след хипертоничната криза и опасенията за инсулт и така и не се възползва от предложението на проф. Енчев.

Според проф. Поромански обаче тези 3 мотива, с които той решава да уволни дисциплинарно проф. Балтов, са били нарушение на етичните норми от Етичния кодекс на “Пирогов” и поведението на предшественика му е описано като “несъвместимо с добрите нрави”.

Според юристи обаче основанията за освобождаване на Балтов като лекар трябва да са описани в Кодекса на труда и длъжностната му характеристика. Ортопедът може да бъде изгонен заради непристойно поведение с пациент, да е допуснал лекарска грешка, да е вземал подкуп, да не е спазвал лечебни алгоритми и т.н.

Кодексът на труда допуска дисциплинарно отстраняване и заради неявяване на работа, нарушения на дисциплината, злоупотреби с доверието на работодателя... В казуса “Балтов” обаче липсват тези хипотези.

Според юристите, с които се кансултирахме, твърдението “Не мога да работя с вас” няма как да бъде основание за дисциплинарно уволнение.

В своя позиция по случая от “Пирогов” заявиха, че “подробните мотиви за прекратяване на трудовото му правоотношение са изложени в заповедта, с която проф. Балтов бил запознат лично в присъствието на изпълнителния директор на болницата”.

От “Пирогов” казват, че Балтов е отказал да приеме тази заповед, но лекарят е категоричен, че не е чул мотиви.

Преди дни проф. Балтов обясни, че не разполага с мотивите за отстраняването си.

При всяко подобно дисциплинарно уволнение има задължителен реквизит в заповедта и ако той не присъства, съдът задължително възстановява служителя, обясниха юристи. Причината за тази допълнителна защита на служителя е материалната санкция, която следва дисциплинарното уволнение - неустойка в размер на трудовото възнаграждение за времето на предизвестието. Такава неустойка дължи и бившият директор на “Пирогов” проф. Асен Балтов. Той на практика е лишен от платения си отпуск, който не можа да ползва, работейки по време на ковид кризата

Вероятно на проф. Балтов няма да му се наложи да връща пари, но му се конфискува платеният отпуск.

От текста на заповедта става ясно, че това са общо 20 дни, които няма да му бъдат платени за сметка на неустойката.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети