Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МРРБ отлага казуса с Руската църква

Общество

МРРБ отлага казуса с Руската църква

МРРБ отлага казуса с Руската църква - Tribune.bg
Снимка:

Скоро ще минат 3 месеца, откакто и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска от регионалния министър Андрей Цеков да предяви иск в съда, с който да бъде признато, че Руската църква е на България, а не на Русия. Министерството обаче още не е инициирало производство. Това става ясно от отговори на ведомството, съобщава „Сега“. „Към момента експертите преглеждат и анализират получените документи, събират допълнителни такива, правят справки и проучват съдебна практика", твърдят от МРРБ. Известно е, че прокуратурата прати в министерството 755 страници материали по казуса, които явно затрупаха чиновниците във ведомството.

За да парират нови питания какво се случва с казуса, от МРРБ обещават, че „при готовност с пълен анализ“ ще обявят следващите си стъпки.

Самата прокуратурата работи по проверката за собствеността на Руската църква около месец, преди на 1 ноември м.г. да обяви, че трябва да бъде заведено дело за собствеността. Проверката установи, че "с нотариален акт от 23 юли 1997 г. посолството на Руската федерация се признава за собственик на православния храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" и на земята, върху която е построен. Основанието е дарение на земята, строителството на църквата и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство. Открит е крепостен акт, издаден на 7 ноември 1898 г., за дарение на "едно празно градско място в София" от Софийското градско общинско управление на Руското Императорско Дипломатическо Агентство в България". Посочено е, че имотът се подарява за построяване на църква. Останалите документи по нотариалното дело, въз основа на които е издаден нотариалният акт, не се съхраняват и са унищожени според информацията, предоставена от Агенцията по вписванията на прокуратурата.

Според прокуратурата от събраните данни е видно, че по настояване на СССР България се задължава с 2/3 собствено финансиране в кратки срокове да възстанови разрушения от бомбардировки храм. Според подписано съглашение за мир останалата 1/3 от сумата, необходима за ремонтните дейности, следва да се заплати от СССР. Документи, удостоверяващи изпълнението на задълженията от съветска страна, не са открити.

На 24 юли 2015 г. до Агенцията по геодезия, картография и кадастър-София е подадено заявление за вписване на промени по партидата на сградата и поземлен имот и е отразена промяна в кадастралния регистър на недвижимите имоти – а именно, че обектите са собственост на посолството на Руската федерация. Това обаче е направено въз основа само на нотариалния акт.

Прокуратурата твърди, че приложенията към нотариалния акт, както са описани, не могат да се приемат за доказателства за правоприемството, отразено като основание за правото на собственост върху земята и сградата, т.е. относно преминаването на правата между отделните държавни образувания от Руската империя в лицето на Руското Царско Дипломатическо агентство до Руската федерация в лицето на посолството ѝ.

В хода на проверката не са намерени документи или други доказателства, удостоверяващи строежа на църквата, освен тези за възстановяването ѝ. Не са приложени и писмени доказателства за изпълнение на изискванията на закона и на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, регулиращи материята за придобиване на право на собственост от една държава на територията на друга държава.

Прокуратурата се зае с Руската църква по сигнал от Бойко Борисов, Кирил Петков, Ивайло Мирчев и Делян Пеевски.  

Споровете около храма възникнаха, след като ДАНС експулсира трима от свещениците му – един руснак и двама граждани на Беларус, като заплаха за националната сигурност. Русия обяви това за враждебен акт и затвори храма.

Ако регионалният министър реши да не заведе дело, тогава прокуратурата ще трябва да преценява дали по този начин той не извършва престъпление по служба.

„Анализираме документите. "На първо време трябва да се уверим, че действително държавата е активно легитимираната страна в такъв процес, а не Столичната община, тъй като собствеността върху терена е прехвърлена от Столична община, а не от държавата“, коментира Цеков през ноември пред Нова тв.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати