Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МС прие актуализиран Национален оперативен план за справяне с COVID пандемията

Общество

МС прие актуализиран Национален оперативен план за справяне с COVID пандемията

МС прие актуализиран Национален оперативен план за справяне с COVID пандемията - Tribune.bg
Снимка:

В него са определени общо пет етапа, всеки е с разписани противоепидемичните мерки

Министерският съвет прие актуализирания Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

В него са определени 5 етапа с противоепидемичните мерки, които могат да бъдат въвеждани на областно или национално ниво.

Етапите и мерките се определят въз основа на математически модел, отчитащ 14-дневната заболяемост по региони, % заетост на неинтензивни и интензивни болнични легла.  Конкретни стойности в плана не се споменават.

При 0 и 1 етап лечебните заведения са в нормален режим на работа и в готовност за прием на пациенти.

При етап 2 се ограничават свижданията, въвежда се граничен контрол. Лечебните заведения за болнична помощ са в нормален режим на работа. Въвежда се изискване за недопускане на не повече от 1 човек на 8 м2 в търговски обекти. Ограничават се извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи. Не се допуска смесване на ученици от различни паралелки.

Етап 3: епидемично разпространение на COVID-19, здравната система е натоварена. Ограничава се плановият прием в болниците, въвежда се тестване в училищата. Участват всички болници за активно лечение. В тази фаза лечебните заведения извършват трансформиране на съществуващия леглови фонд и осигуряват легла за лечение на болни с COVID-19 на базата на съществуващите терапевтични легла за активно лечение. Ограничава се плановият прием и лечение, с изключение на болнично лечение, което не може да бъде отложено без медицински риск за пациента.

Носенето на маска е задължително и на открито при струпване на хора. Въвежда се дистанционна работа, при възможност на 50% от персонала. Осъществява се граничен контрол на влизащите в страната по сухопътни и водни гранични пунктове и изискване за сертификат, ако идващите са пребивавали в страни с висока заболеваемост (над 500 на 100 000).

Преустановяват се свижданията в лечебните заведения и в социалните услуги, изключение се допуска само за свижданията при пациенти в терминален стадий на болестта.

Въвежда се тестване за COVID-19 в учебни заведения, социални институции.

Преустановяват се групови дейности, които не са с професионален характер; присъственото обучение в училищата в отделни населени места, области при достигане на 20% отсъствие на ученици и/или персонал. Ограничават се масови мероприятия, особено в затворени помещения (посещения на спортни, културни и други). Ограничават се дейностите (капацитета) на обекти с масово посещение на хора (над 20 човека) – театри, кина, спортни зали и стадиони, дискотеки, ресторанти и др.

Ограничават се присъствените обучения във висшите учебни заведения с въвеждане на посменно обучение, провеждане на неприсъствени лекционни обучения и др. Мерките са в сила до преминаване в Етап 2 или в Етап 4

 

Етап 4: Пик в разпространението на COVID-19, обявява се извънредна епидемична обстановка

Участват всички болници за активно лечение. В многопрофилните болници се поддържа не по-малко от 10% капацитет от наличните легла за лечение на болни с друга патология. При запълване на капацитета на болниците, с трайно задържане и нарастване на заболяемостта, се предприемат действия за разкриване на временни структури за лечение чрез използване на капацитета на военнополеви болници, подходящи обществени сгради, в т.ч. хотели и др., в които се разкриват допълнителни легла и се използват медицински специалисти от лечебни заведения за извънболнична помощ, здравни заведения и др.

Преминава се към работа от разстояние на над 50% от персонала (при възможност). Изготвят се и се прилагат планове за непрекъснатост на работния процес във всички сектори, като с особено значение са критичните инфраструктури и лечебните заведения.

Изисква се сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест за всички пристигащи в страната.

Преустановяват се присъственото обучение в училища и университети, масовите мероприятия (спортни, културни и др.). Преустановяват се дейностите на обекти с масово посещение на хора (над 20 човека) – театри, кина, спортни зали и др. Мерките остават в сила до преминаване в Етап 3.

При регистриране на Етап 4 дори в една област се обявява извънредна епидемична обстановка за територията на страната. Противоепидемичните мерки се въвеждат със заповед на министъра на здравеопазването, както са разписани в Закона за здравето.

Мерките по етапи 0-4 могат да се прилагат на областно или на национално ниво.

Етап 5: Фаза на възстановяване

Броят на заразените с коронавирусна инфекция намалява до стойностите във Етапи 1-0. Лечебните заведения постепенно намаляват разкритите допълнителни легла и преминават към нормален режим при поддържане на възможност за лечение на пациенти в условия на изолация, при съмнение или в случай на хоспитализация на пациенти с коронавирусна инфекция.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати