Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МТ: Мярката 80/20 спасява над 30 000 работни места в туризма

Общество

МТ: Мярката 80/20 спасява над 30 000 работни места в туризма

Снимка:

Мярката 60/40 работи добре и беше удължена от кабинета до края на годината. За хотелиери и ресторантьори тя се трансформира в 80/20 и запази над 22 000 работни места в бранша. Очаква се с този инструмент да се съхранят още 11 000 позиции и общият им брой да надхвърли 30 000. Това се посочва в обръщение на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова до годишната конференция на „Travel Academy“, поднесено от зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева. Форумът е под мотото „Новото нормално“ и включва дискусии за последиците от пандемията в туризма.

Годината преминава под знака на световната пандемия, причинена от COVID–19, а туризмът е сред най-пострадалите отрасли. През първото полугодие международните пътувания са намалели с 65% според Световната организация по туризъм. Кризата ни изправи пред редица предизвикателства както за опазване на здравето, така и за стабилизиране на икономиките, пише в позицията.

В приветствието си вицепремиерът Николова подчертава, че в настоящата ситуация е особено важно да обърнем нов поглед към бъдещето на сектора, да потърсим иновативни начини за привличане на туристи, да откроим перспективни продукти и услуги. Летният сезон отбеляза 70 на сто спад в световната индустрия и около 90% понижение в резервациите. По данни на Европейската комисия загубите за хотелиери, ресторантьори и туроператори възлизат на 85 процента.

България също отбеляза сериозни спадове, подчертава министърът на туризма. Повече от 2 месеца бяха спрени организираните туристически пътувания, а морските ни летища отчитат двуцифрени намаления в броя на полетите. Чуждестранните туристи от началото на годината са едва 1,1 млн., но в същото време кризата насърчи вътрешния туризъм - българите, пътували в страната ни, са над 2,5 млн. Над 900 хил. са били нашите сънародници в местата за настаняване в морските общини от началото на летния сезон до 22 септември.

Летният сезон бе сезон на българите и очакваме те да посетят активно и нашите зимни и СПА курорти. Тази година всички страни насочиха усилията си към популяризиране на вътрешния туризъм и след подкрепата на българите за летния сезон очакваме същото и за зимния, посочи зам.-министър Георгиева. Според нея ще разчитаме и на съседните балкански пазари за зимния сезон.

Тя допълва, че към решението за отпускане на държавна помощ от 35 евро за седалка за туроператори, ползващи чартъри за туристи, също има интерес и за държавната помощ вече са подадени 17 заявления. Подписан е и договорът за предоставяне на 10 млн. лв. по ОП „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020” за туроператори и турагенти.

България е една от първите държави, получила печата Safe Travels stamp като сигурна дестинация, заключава в посланието си вицепремиерът.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още