Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МТСП: Фалшиви новини за „масово убийство на деца“, домовете бяха закрити през 2015 г.

Общество

МТСП: Фалшиви новини за „масово убийство на деца“, домовете бяха закрити през 2015 г.

МТСП: Фалшиви новини за масово убийство на деца, домовете бяха закрити през 2015 г. - Tribune.bg
Снимка:

Във връзка с разпространяваните в социалните мрежи фалшиви новини и манипулативни внушения за „масово убийство на деца с увреждания, заключени в къщички на ужасите“ Министерството на труда и социалната политика категорично заявява, че всички домове за деца с увреждания бяха закрити още през 2015 г. Всички изведени от тях деца са настанени в социални услуги с близка до семейната среда, където получават грижи спрямо индивидуалните си потребности.

Това е публично достъпен и лесно проверим факт, който опровергава разпространяваните лъжи за „жестоко и системно убийство на децата с увреждания“, заявиха от МСТП.

Деинституционализацията на грижата за деца е най-мащабната и значима реформа в социалната сфера,

която се реализира с усилията на всички правителства и заинтересовани страни в България вече повече от 10 години, водени от разбирането, че всяко дете има нужда да расте в семейство. Основният приоритет на всички ангажирани страни винаги е бил гарантирането на правото на всички деца да живеят в семейна среда и да имат достъп до качествени грижи и услуги според индивидуалните си потребности.

В резултат на целенасочената политика и непрестанните усилия на всички ангажирани страни от 2010 година до момента бяха постигнати следните резултати:

Броят на децата в специализираните институции намаля с над 94%

- от 7 587 деца през 2010 г. до 435 деца към 31.08.2020 г. Специализираните институции за деца също намаляха с над 86 % – от 137 специализирани институции през 2010 г. до 18 към 31.08.2020 г. Закрити са 119 специализирани институции, като през първия етап от изпълнение на реформата бяха закрити всички домове за деца с физически увреждания и интелектуални затруднения, както и домовете за деца от 4 до 7 години.

Паралелно с това

значително се увеличиха социалните услуги за подкрепа на деца и семейства.

Към 31.08.2020 г. в страната са разкрити и функционират като държавно делегирана дейност 635 социални услуги за деца, с общ капацитет 14 579. За сравнение през 2010 г. социалните услуги за деца бяха 241.

Деинституционализацията не е само закриване на домове, а и превенция на изоставянето на деца и развиване на услуги в общността с цел осигуряване на качествена и достъпна грижа за децата и техните семейства. Най-същественият резултат от реформата е превесът на грижата в семейна среда. В сравнение с 2010 г. много по-висок е делът на децата, които се отглеждат в семейства на роднини или близки и в приемни семейства, в сравнение с броя на децата в резидентна грижа.

Министерството на труда и социалната политика счита за недопустимо детски съдби да бъдат използвани за политически цели

и се противопоставяме на всички опити с неверни твърдения за деинституционализацията на грижата за деца да се манипулирана обществеността.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети