Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Мутафчийски: 15 на сто не носят маските си правилно, това са елементарни неща

Общество

Мутафчийски: 15 на сто не носят маските си правилно, това са елементарни неща

Снимка:

„От маските не се умира, тя е шансът ни да изчакаме ваксина", допълни той

„Поне 15% не носят маските си както трябва.Излезе една статия за общите насоки какво трябва да направим, докато чакаме ваксините, за да не се разболеем. Шансът е носенето на маски. Носенето на маски намалява вирусния товар. Тези, които носят маски, поемат много по-малък вирусен товар, прекарват болестта по-леко и изграждат имунитет Това е доказано в азиатските страни.” Това каза началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски по време на брифинга на Национални оперативен щаб.

Началникът на щаба даде пример с два круизни кораба – на единия са носили маски и 80% от заразените изкарват болестта без симптоми, докато при другия кораб, където не са носени маски, процентът бил обратния.

„От маските не се умира, тя е шансът ни да изчакаме ваксина, важно е да се носят в затворени помещения”, каза още Мутафчийски. Генералът изтъкна, че въоръжените сили представляват един модел за поведение, който може да бъде репликиран в обществото. Във въоръжените сили разпространението на болестта все още е клъстерно и е под контрол. Общият брой на заразените е 96, в това число са медицинските сестри и лекари от ВМА, техният брой е 46. Имаме 10 заразени курсанти, които дойдоха заразени в училищата“, обяви началникът на Щаба проф. Мутафчийски.

Иначе страната ни е на 25 място по заболеваемост и на осмо по смъртност в Европа, обяви от своя страна държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов подчерта, че е важно да се спазват мерките, да иомаме изградени навици и да спазваме социална дистанция. „Не може да живеем цял живот с ограчения и затова трябва да свикнем с наличието на коронавирус.” Той отново подчерта, че маските в училищните коридори са задължителни.

Ангелов нарече „несериозни“ твърденията, че маските намаляват количеството кислород на децата. Няма подобно потвърдено твърдение в медицинската литература, каза той.                              


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още