Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Мутафчийски: Не трябва да се сваля бдителността, въпреки добрите тенденции

Общество

Мутафчийски: Не трябва да се сваля бдителността, въпреки добрите тенденции

Мутафчийски: Не трябва да се сваля бдителността, въпреки добрите тенденции - Tribune.bg
Снимка:

Надеждата е във ваксинацията, каза още той

Нищо не е свършило, бдителността по време на наближаващите Великденски празници трябва да бъде повишена. Това предупреди началникът на Военномедицинска академия и председател на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната. По брой починали на 100 хиляди души се пречупи пикът и там намалението на едноседмична база е с 3%, а на двуседмична – с 5%. Към момента в България заболеваемостта е 407 на 200 хиляди, съобщи Мутафчийски. „Има стръмно спадане, но то няма да бъде до безкрай, най-вероятно до другата седмица“. Мутафчийски призова българите да бъдат разумни по празниците.

Летният сезон не е гаранция, че заболеваемостта ще намалее. Надеждата е във ваксината, което е безспорно, заяви той.

Мутафчийски даде за пример Нова Зеландия, Австралия и Тайван плюс Китай и Виетнам, които не са допуснали коронавирус в страните си. В тези държави всичко работи и целият социален живот продължава. 

"Това не успяхме да го постегнем и затова сега гледаме към ваксинацията. Онзи ден Великобритания имаше само четирима души починали. Ние имахме над 200 тогава. Това е достатъчно показателно за какво говорим. Те имат няколко десетки милиони ваксинирани“.

Мутафчийски даде пример и с Израел, където има нула новозаразени и нула нови смъртни случаи: „Това е достатъчно сериозен аргумент за ползата от ваксинацията. Знаете какъв пример дадоха те на света“. Не бива да се забравя и дисциплината, допълни Мутафчийски.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети