Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Музеи в протестна готовност заради ниска субсидия в Бюджет 2022

Общество

Музеи в протестна готовност заради ниска субсидия в Бюджет 2022

Музеи в протестна готовност заради ниска субсидия в Бюджет 2022 - Tribune.bg
Снимка:

Културните институции настояват за 50% увеличение на субсидията им, а не 5

Сдружение "Български музеи" са в протестна готовност заради предложеното 5% увеличение на основния стандарт за субсидиране на музеите и галериите в проекта за Бюджет 2022.

В "Денят започва" по БНТ Борис Хаджийски, председател на УС на сдружението и директор на регионалния музей в Пазарджик, заяви, че културните институции настояват за 50% увеличение на субсидията им, а не 5%.

Искането им е за покриването на основните режийни разходи, осигуряване на нормална дейност в музеите и увеличение на заплатите на служителите в тях. По думите на Хаджийски с увеличението на възнагражденията в образователната сфера през последните години се е отворила голяма ножица между стандарта на живот на музейните работници и на учителите. Затова се наблюдава сериозен отлив на млади кадри от музеите към системата на образованието. Рискът музеите да останат без подготвени кадри поставя под заплаха и изпълнението на обществената мисия на културните институции, изтъкна Хаджийски.

Директорът на Природонаучния музей в Пловдив доц. Огнян Тодоров изтъкна, че сметките за ток на музея са се повишили от 3700 лв. на 17 400 лв. Под риск е опазването на живата експозиция на музея, както и възможностите му да посреща гости в нормални условия.

Директорът на музея в Клисура пък Стоян Иванов отчете, че през последните две години имат намаление на приходите от 70% в сравнение с 2019 заради пандемията и отлива на туристи в града. Финансирането ще стигне за сметките за ток, но не и за увеличение на заплатите, изследователска и научна дейност.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати