Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МВнР: 14 български граждани са напуснали Кабул до момента

Общество

МВнР: 14 български граждани са напуснали Кабул до момента

Снимка:

През последните 24 часа е евакуиран един български гражданин

В условията на сложна и несигурна обстановка евакуацията на българските граждани от Кабул продължава да бъде непосредствен приоритет. От Министерството на външните работи полагат всички възможни усилия и оказва съдействие, включително чрез сътрудничество с международните партньори, за изтегляне на сънародниците ни, съобщават от ведомството.

Към момента МВнР разполага с информация за петима български граждани, които желаят да напуснат Кабул.

Министерството поддържа непрекъсната връзка с четиримата български граждани, които през последни дни очакват евакуация, като следи процеса на изтегляне и оказва необходимата помощ. Днес бяхме информирани и за пети български гражданин, с когото също сме в непрекъснат контакт и оказваме съдействие да напусне страната.

През последните 24 часа е евакуиран един български гражданин, който вече се намира на сигурно и безопасно място. Така на този етап 14 български граждани са напуснали Кабул.

Консулът ни в Доха е в непрекъсната връзка както с  българските граждани, евакуирани там по-рано тази седмица от Кабул, така и с катарските власти, за да могат сънародниците ни по-бързо да напуснат Катар. Днес катарските власти са дали съгласие това да стане с първия възможен за тях самолетен полет, след като представят негативен резултат от PCR тест за коронавирус. Той им е направен на място в базата, където са настанени.

МВнР продължава да следи ситуацията и остава в готовност да оказва необходимото съдействие, уверяват от ведомството.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още