Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МВнР: 42 държави са разрешили гласуване на българи на тяхна територия на предстоящите избори

Общество

МВнР: 42 държави са разрешили гласуване на българи на тяхна територия на предстоящите избори

МВнР: 42 държави са разрешили гласуване на българи на тяхна територия на предстоящите избори - Tribune.bg
Снимка:

Определени са 734 места в 61 държави, в които се очаква да бъдат образувани избирателни секции извън страната

„Съгласно решение на ЦИК от 11 август са определени 734 места в 61 държави, в които се очаква да бъдат образувани избирателни секции извън страната“. Това съобщиха от Министерството на външните работи по време на брифинг.

„В случай, че бъдат събрани достатъчно брой заявления съгласно изборния кодекс, географията на местата би се разширила, както и броят на секциите в тях. Призоваваме българските граждани извън страната активно да се регистрират чрез електронната форма за заявления за гласуване извън страната. Предварителната им регистрация дава възможност за включване в избирателните списъци за гласуване, което би довело до по-бързото протичане на изборния процес и най-важното възможност за максимален брой български граджани да упражнят правото си на глас“, призоваха от МВнР.

Към момента са подадени над 2500 заявления.

На изборите през месец ноември 2021 година предварително са се били регистрирали 55 000 гласоподаватели, а в деня на изборите в допълнителните страници към списъците за гласуване са дописани приблизително 195 хил. избиратели, което сериозно е затруднило работата на секционните комисии и е забавило процеса, даде пример Калин Анастасов от външно министерство, който е зам.-председател на работна група „Избори“.

Министерство на външните работи има възможност да проведе избори в около 800 избирателни секции зад граница. Направена е заявка до Министерски съвет и ЦИК за отпечатване на 710 000 броя бюлетини, допълниха от МВнР.

Максималният брой на секциите с машинно гласуване може да достигне до 310 и съответно 620 машини ще бъдат необходими за гласуването зад граница, сочи анализът на МВнР.

„Министерството е декларирало, че може да се ангажира с доставката на всички тези машини“, увери зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

Дипломатическите представителства на Република България в чужбина вече са поискали разрешение или са уведомили, в съответствие с режима на приемащата държава, 128 държави, с които Република България има дипломатически отношения и има акредитиран посланик.

„Към днешна дата от 61 държави, в които ЦИК е определила места за гласуване, сме получили разрешение от 42. От държави, в които има големи български общности, все още очакваме разрешение от Италия, Белгия, Гърция, Дания, Ирландия, Великобритания, Канада и Норвегия“, посочи Калин Анастасов.

„Длъжни сме да уведомим нашите граждани и сънародници, че Федералното министерство на външните работи на Германия уведоми посолството ни в Берлин, че и тези избори ще могат да бъдат проведени в не повече от 40 места извън дипломатическите и консулските представителства. Което означава, че както през ноември, очакваме изборите в Германия да могат да се проведат в около 85 секции“, допълни Анастасов.

„Сигурни сме, че те ще изберат най-подходящите места“, увери той.

„Посолството ни в Москва получи нота, в която  Русия е уведомена и съгласна да провежда избори. Имаме една машина, която отговаря на условията за провеждане на избори в Москва. В преговори сме за възможностите на транспортирането й, както и на останалите книжа“, обясни Анастасов.

И на тези избори, МВнР е изправено пред интересни казуси и предизвикателства, отбеляза той.

„Този път към нашето посолство в Египет е отправено запитване относно организирането на избирателни секции в Хургада и Шарм ел Шейх. Запитването е отправено от туроператорска фирма, която организира екскурзии до египетските курорти в този период. Посолството ни е в процес на координация с египетските власти за организиране на тези мисии“, разказа той.

За изборите през месец октомври зад граница ще бъдат командировани служители на МВнР, стана ясно още по време на брифинга.

На брифинга беше коментирана и темата за Северна Македония, като от МВнР отчетоха постигнатото в Двустранната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси.

„На 17 юли т.г. ние започнахме един процес на възстановяване на доверието, което Република Българя беше изгубила към Република Северна Македония. Този път, който ни предстои няма да бъде лесен, няма да бъде кратък. Доверие се възстановява бавно, но първите стъпки са окуражаващи. На този етап виждаме как двете държави изпълняват взаимно поетите ангажименти. Надяваме това да продължи, разчитаме това да продължи, защото и ние и РСМ имаме интерес от възможно най-близки добросъседски отношения и партньорства в рамките на Европейския съюз“, заяви Желязко Радуков.

Трябва да дадем време на нашите приятели от Република Северна Македония да решат дали искат да влязат в Европейския съюз, или не, добави той.  

БГНЕС/ Желязко РадуковБГНЕС/ Желязко Радуков


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати