Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МВнР недоумява защо РСМ е отказала да пусне Андрей Ковачев, Милен Врабевски и още трима българи на своя територия

Общество

МВнР недоумява защо РСМ е отказала да пусне Андрей Ковачев, Милен Врабевски и още трима българи на своя територия

МВнР недоумява защо РСМ е отказала да пусне Андрей Ковачев, Милен Врабевски и още трима българи на своя територия - Tribune.bg
Снимка:

Заявените претенции за европейска интеграция на Северна Македония изискват преустановяване на провокациите към България

Министерството на външните работи (МВнР) на Република България изразява силно разочарование от решението на властите в Република Северна Македония да предприемат действия, с които да помрачат тържественото отбелязване на 6 май – Гергьовден, като отказаха да допуснат на своя територия българския депутат в Европейския парламент и говорител на групата на Европейската народна партия по въпросите на разширяването д-р Андрей Ковачев, председателя на Фондация “Българска памет” д-р Милен Врабевски и още трима български граждани. Това се казва в позиция на МВнР, публикувана на сайта на институцията.

Евродепутатът Андрей Ковачев не беше допуснат да влезе в Северна Македония

От МВнР посочват, че събитието по повод празника се организира традиционно от години насам в Ново село, Струмица от посолството на Република България в Скопие, Генералното консулство на България в Битоля и Фондация “Българска памет” чрез церемония на българското военно гробище със заупокойна панахида.

За първа година церемонията включваше съвместно богослужение между двете православни църкви, на която присъстваха и представители на военно-дипломатическия корпус в Северна Македония, както и ученици от България, се казва в позицията на външното ни министерство. Оттам отбелязват, че българското военно гробище в Ново село е едно от 471 български военни гробища на територията на Северна Македония, което преди години е било възстановено именно със средства на Фондация “Българска памет”.

Недоумение пораждат основанията за получения отказ, а именно издадена забрана за влизане в Северна Македония, заявяват от МВнР.

Във връзка с днешния безпрецедентен инцидент, МВнР подчертава, че заявените претенции за европейска интеграция на Северна Македония изискват най-малкото преустановяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции. Българската страна ще постави официално въпроса пред властите в Северна Македония и пред международните ни партньори, тъй като развития от подобен характер оказват негативно влияние върху добросъседските отношения и усилията на българската страна, насочени към възстановяване на доверието и създаване на положителен климат за развитие на двустранните отношения, се казва още позицията на българското външно министерство.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Какво е отношението ви към готвения ротационен кабинет на ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ?
Покажи резултати Скрий резултати